Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gualtieri Nino

Támogatják a kisebbségekhez tartozó nőket

2019-02-12
15:13
2019-02-12
16:43
Forrás
Pannon RTV
A nemzeti közösségekhez tartozó nők helyzetének javítására és falusi házak vásárlására írt ki pályázatot a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet.

A két projekt megvalósítását csaknem 33 millió dinárral támogatja az illetékes tartományi titkárság.

A temerini Zavarkó családnak 3 évvel ezelőtt önerőből sikerült létrehozniuk családi fészküket. A saját háznak a legidősebb gyerek örült a leginkább.

Zavarkó Teodóra, Temerin: „Nagyon jó érzés volt érezni, hogy ez a sajátunk, és lett saját szobám, ahova nyugodtan elvonulhatok bármikor.”

A szülők jelenleg az otthonuk felújítását tervezik, de a támogatási lehetőségekről az eddigiekben mindig késve értesültek. A háromgyerekes édesanya a gyermekei születése előtt évekig virágkötőként dolgozott, így most saját vállalkozás elindításában is gondolkodik.

Zavarkó Tünde, virágkötő, Temerin:
„- Szeretnék saját vállalkozást, szeretném, hogy saját magam esetleg tudnám a saját kis virágüzletemet gyarapítani, készítgetni, csinálgatni.
- Magyarként, vagy akár nőként érezted-e magad valaha hátrányos helyzetben itt Vajdaságban, vállalkozás szempontjából?
- Igen… Sajnos igen, azért mert nagyon-nagyon kevés az a nő, aki tud magának létesíteni valamit, kell egy igazi háttér, ami tudná ezt biztosítani.”

A Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet idén 2,7 millió dinárral támogatja azokat a projekteket, amelyek a nemzeti közösségekhez tartozó nők helyzetének javítását célozzák meg.

Diana Milović, igazgató, Nemi Egyenjogúsági Intézet, Újvidék: „Mindig is azt állítottam, hogy mi már régen Európához tartozunk, ugyanis minden nemzeti közösség anyaországa európai uniós tagállam. Egy olyan kulturális örökséget ápolunk Vajdaság kis területén, amelyet vétek a szekrényekben őrizni, vagy pedig megrekeszteni a falusi kiállítások és barátkozások szintjén.”

A nemzeti közösségekhez tartozó nők helyzetének javítására vonatkozó pályázatokat február 14-ig lehet átadni. A Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet a falusi házak vásárlását is támogatja. A fiatal párok idén 1 millió dinár támogatást kaphatnak, amennyiben közös tulajdonként jegyeztetik be a vásárolt ingatlant.

háztámogatás
Temerin
Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet
Diana Milović

Most

Népszerű