Ugrás a tartalomra

Tanulni, tájékozódni, nyitottnak lenni az újra!

2022.02.10
21:40
2022.02.10
21:54
Forrás
Pannon RTV
Szükség van a mezőgazdaságban megjelent új vegyszerek, vetőmagok és technikák megismerésére - vallják a gazdák. Ehhez nyújtanak segítséget a falugazdászok, akik a felmerülő igények alapján szerveznek a téli időszakban előadásokat.

Ahhoz, hogy a gazdaság megfelelően működjön, időben kell, értesülni az adott lehetőségekről. Az egyik előadáson például azon mezőgazdasági termelőket várták, akik a hazai vetőmagok fajtájairól és árairól kívántak tájékozódni. A termelők számára ezek az információk a vetésforgó miatt is szükségesek. A vetőmagok közül a legnépszerűbb a kukorica, a napraforgó, a kalászosok, a szója és az utóbbi időben a repce. A termelők elsődleges vásárlási szempontja az ár, majd ezt követi a betakarítás formája – főleg a tengeri esetében, de egyre kedveltebbek a korábban beérő vetőmagok és azon a fajták, amelyek nedvességleadása gyors. Az előadás alatt arról is szó volt, hogy mennyivel drágultak meg a vetőmagok, a szakértők azonban úgy vélik, hogy drasztikusabb áremelkedésre jövőre kell számítani.

Az aktuális előadásokról a Közügyekben beszélt Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke és Lengyel László, a Pro Scientia Naturae Alapítvány ügyvezetője.

A gazdák képzésére olyan rövid tanfolyamokat szerveznek, amiről hivatalos, Szerbiában elfogadható okiratot tudnak kiállítani. Most növényvédelmi oktatásban részesülnek. A 187 órás képzés egy komoly középiskolai átképzésnek megfelelő oktatás, amely után kapnak egy olyan oklevelet, hogy elmondhatják, szakképzett vegyszerkezelők.

Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke: „Január elsejétől, amikor életbe lépett az új szabályozás a mezőgazdaságban használatos vegyszerekkel kapcsolatban, bízunk benne, hogy ezek a termelők, akiknek ez a képzés a rendelkezésükre áll, akkor nem egy mentességet élveznek, hanem fel tudják mutatni, mint egy képzési bizonylatot, arról hogy szakképzettek ennek a munkának a végzésére. Most van meghirdetve egy ilyen képzési folyamat, most zárul a jelentkezési határideje, online oktatás indul, a gyakorlati rész pedig a topolyai iskolaközpontban és a zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat állomásán lesz megszervezve.”

gazda
termelő
Falugazdász
előás
Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége
Nagy Miklós
Lengyel László
Pro Scientia Naturae Alapítvány

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.