Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Tartományi támogatás borászoknak, pálinkafőzőknek és kézműves sörfőzőknek

2022.04.20
13:54
2022.04.20
16:26
Forrás
Pannon RTV
A vállalkozók olyan felszerelések és eszközök beszerzésének vásárlására tudtak pályázni, amelyeket az alkoholos italok előállítására és tárolására használnak.

Az idei pályázaton 53 borászat és a pálinkakészítő összesen 56 millió dinár támogatásban részesült.

Dražen Marković, borász: "A támogatást töltőfelszerelés beszerzésére használjuk, pontosabban inert gázos dugaszológépre, hogy javítsuk a bor tartósításának minőségét. Rendeltünk három barrique hordót is, hogy kipróbáljuk, mivel mi új borok előállítására összpontosítottunk, most pedig eltennénk a tavalyi borokat barrique hordókba, meglátjuk hogy sikerül."

Pannon RTV

A kis kézműves sörfőzdék támogatására 7 millió dináros keretösszeg volt előlátva, amiből 3,7 milliót ítéltek oda az 5 sikeres pályázónak.

Branko Popović, sörfőző: "Mostanság terjednek a kézműves sörfőzdék Szerbiában, de még le vagyunk maradva a világtól. Például Szlovéniában és Horvátországban ez már a piac 6-7 százaléka, nálunk pedig mindössze 1 százalék körül van. Van lehetőség növekedni, de távol vagyunk még attól. Egyre több kávézó bekapcsolódik, növekszik a sörfőzdék száma, tehát pozitív növekedés tapasztalható, és a fogyasztóknál is."

A tartományi mezőgazdasági titkárság az eszközbeszerzési költségek 50 százalékát állja vissza nem térítendő támogatások formájában.

Pannon RTV

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: "Ezek a kis üzemek évről-évre pályázhatnak és szoktak is pályázni, és az a tapasztalatunk, hogy ezáltal nagy mértékben hozzá tudunk járulni az ő fejlődésükhöz, és előre tudjuk vinni azokat a fejlesztéseket, amelyeket ezek a támogatások nélkül csak pár év múlva tudnának saját erőből kigazdálkodni ezek a szereplők."

2016 és 2022 között a tartományi mezőgazdasági titkárság a borászokat és pálinkakészítőket 275 millió dinárral támogatta.

támogatás
borászok
pálinka
tartomány

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.
09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.