Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A tej minősége után fizetik a tejprémiumot az év második felétől

2020-02-14
13:22
2020-02-14
14:03
Szerbia évi tejtermelése 1,5 milliárd liter körül alakul, aminek 70 százaléka a tejüzemekbe kerül.

Az ország szarvasmarha-állománya, több évtizedes hanyatlás után, megállt a 870.000-es egyedszinten - írja a szerb sajtó. A termelőknek továbbra is gondot okoz a nyers tej alacsony felvásárlási ára, annak ellenére, hogy a minisztériumi támogatás, a tejprémium, a genetikai állomány javítására juttatott eszközök könnyítenek a helyzeten. A múlt év végén üzembe helyezett Nemzeti Minőségvizsgáló Laboratóriumban hamarosan elkezdődnek a próbamérések, és minden nagyobb farmon ellenőrzik majd a megtermelt tej minőségét. Az év második felétől a tej minősége alapján fizetik a tejprémiumot, ami jelenleg literenként 7 dinár. Aleksandar Bogićević mezőgazdasági segédminiszter bejelentette: Szerbia 35 Mezőgazdasági Tanácsadó Szolgálatának mintegy 300 dolgozója havonta kétszer gyűjti be a tejmintákat a farmokról, amelyek ellenőrzése, illetve elemzése ingyenes lesz. A nyers tej alacsony ára mellett a munkaerő hiánya is sújtja az ágazatot. Branislav Nedimović tárcavezető nyilatkozata szerint az állam úgy próbálja segíteni a tejtermelőket, hogy a költségek 70%-át magára vállalva támogatja őket fejőrobotok beszerzésében. Ha mindehhez párosulna a nyers tej kedvezőbb felvásárlási ára, elhárulnának az akadályok a szarvasmarha-állomány növekedése, így a tejtermelés magasabb szintre emelése elől is.

tejtermelés
prémium
minőség
felvásárlási ár

Most

18:55, Frissítve: 19:14

Félbetört egy repülő Indiában

Landolás közben kicsúszott a kifutópályáról és két részre tört egy repülőgép Indiában. Az Air India Express gépe Calicutba érkezett Dubaiból.
16:09, Frissítve: 16:15

Dinnyeszezon Tiszakálmánfalván

Két héttel ezelőtt még kétszer ennyibe került a dinnye, mint tavaly, de miután kedvezőbbre fordult az időjárás, mégis nőtt a termés mennyisége és minősége, ami az ár csökkenéséhez is vezetett.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.