Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A tej minősége után fizetik a tejprémiumot az év második felétől

2020-02-14
13:22
2020-02-14
14:03
Szerbia évi tejtermelése 1,5 milliárd liter körül alakul, aminek 70 százaléka a tejüzemekbe kerül.

Az ország szarvasmarha-állománya, több évtizedes hanyatlás után, megállt a 870.000-es egyedszinten - írja a szerb sajtó. A termelőknek továbbra is gondot okoz a nyers tej alacsony felvásárlási ára, annak ellenére, hogy a minisztériumi támogatás, a tejprémium, a genetikai állomány javítására juttatott eszközök könnyítenek a helyzeten. A múlt év végén üzembe helyezett Nemzeti Minőségvizsgáló Laboratóriumban hamarosan elkezdődnek a próbamérések, és minden nagyobb farmon ellenőrzik majd a megtermelt tej minőségét. Az év második felétől a tej minősége alapján fizetik a tejprémiumot, ami jelenleg literenként 7 dinár. Aleksandar Bogićević mezőgazdasági segédminiszter bejelentette: Szerbia 35 Mezőgazdasági Tanácsadó Szolgálatának mintegy 300 dolgozója havonta kétszer gyűjti be a tejmintákat a farmokról, amelyek ellenőrzése, illetve elemzése ingyenes lesz. A nyers tej alacsony ára mellett a munkaerő hiánya is sújtja az ágazatot. Branislav Nedimović tárcavezető nyilatkozata szerint az állam úgy próbálja segíteni a tejtermelőket, hogy a költségek 70%-át magára vállalva támogatja őket fejőrobotok beszerzésében. Ha mindehhez párosulna a nyers tej kedvezőbb felvásárlási ára, elhárulnának az akadályok a szarvasmarha-állomány növekedése, így a tejtermelés magasabb szintre emelése elől is.

tejtermelés
prémium
minőség
felvásárlási ár

Most

20:40, Frissítve: 20:51

Fásítsunk, zöldítsünk otthon is!

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt már most javában zajlik a munka az észak-bácskai határban és a homokvidéki gyümölcsösökben és szőlőskertekben is.
19:37

Elődöntős Đoković a dubaji tenisztornán

A világelső Novak Đoković két sima játszmában, 6:2, 6:2-re megverte az orosz Karen Hacsanovot a dubaji keménypályás ATP 500-as tenisztorna negyeddöntőjében, és ezzel bejutott az elődöntőbe.

Népszerű