Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

A tejprémium növekedése nem oldja meg a tejtermelők gondjait

2021.09.13
12:32
2021.09.13
16:10
Forrás
Pannon RTV
Szeptembertől növekedett a tejprémium, az állam három dinárral fizet többet mint eddig.
Pannon RTV/Apczi Jenő

A tejtermelők és a szakemberek elmondása szerint a tejtermelésben felmerült problémák ettől még nem oldódnak meg. A legjobb megoldás a gazdaságok fennmaradásért a tej felvásárlási árának növekedése lenne.

Pannon RTV/Apczi Jenő

A hét dinárról tíz dinárra emelkedett a tejprémium ára. A termelők kiemelték, már ez is sokat jelent, hisz évek óta nem történ áremelkedés sem a tej felvásárlása, sem pedig a tejprémium esetében. Az adorjáni Bicskei család évtizedek óta foglalkozik tejtermeléssel, eddig minden évben rendszeresen megkapták a prémiumot.

Bicskei Mária, tejtermelő, Adorján: „Úgy volt, hogy máskor mikor befejeztünk egy harmadrészt tehát január, február, március, akkor utána a következő hónapban kifizették. Most már megvárnak fél évet és utána fizetik ki.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Nem mindegyik termelő jogosult a tejprémiumra. Az elmúlt időszakban több termelőt is hivatalos papíron keresztül értesített az állam arról, hogy még visszamenőleg sem kerül kifizetésre a várt összeg. Az ilonafalvi Balázs Tibor az egyik ilyen termelő. Elfogadta a papíron való indoklást, viszont úgy érzi, hogy a kistermelők egyre jobban háttérbe szorulnak.

Balázs Tibor, termelő, Ilonafalu: „Én mivel kis termelő vagyok, nekem a két alkalommal elvittek 120 ezer dinárt. Első alkalommal 52 ezer dinárt, aztán pedig 70 ezer dinár körül. Tehát ez éppen az a haszon, ami lenne, a 120 ezer dinár lenne, elvitték.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A tejprémium három dináros emelése mintegy 40 százalékos növekedést jelent, viszont az érintettek és a szakemberek úgy vélik, hogy ez az összeg továbbra is alacsony. Bata Erzsébet a magyarkanizsai Gazdakör elnöke stábunknak elmondta, a legjobb megoldás a tej felvásárlási árának a növekedése lenne.

Bata Erzsébet, elnök, Gazdakör, Magyarkanizsa: „Tulajdonképpen a tej árán kellene emelni, nem a prémiumon három dinárt, az csöpp a tengerbe. A tej árát viszont nem emelhetik, azért mert akkor a kiskereskedelmi árat is emelni kellene, viszont tudjuk, hogy nyugatról sokkal olcsóbban tudunk behozni tejet, mint amennyibe kerül itt Szerbiában a kitermelése.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A tejprémium növekedését Branislav Nedimović mezőgazdaság miniszter jelentette be augusztus közepén. A tejprémium új szintje a harmadik és a negyedik negyedévre vonatkozik, de a rendelkezés csak szeptember hónaptól lép hatályba.

tej
tejprémium
szarvasmarha

Most

19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.
16:00, Frissítve: 19:59

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.