Ugrás a tartalomra

A tejtermelők nem örülnek a melegnek

2017.07.06
13:50
2017.10.04
12:02
A nagy meleg nem kedvez a tejtermelőknek, hiszen ilyenkor akár 8-10 százalékkal is csökken a napi megtermelt tejmennyiség.

Ennek ellenére ilyenkor is dolgozni kell, és gondoskodni arról, hogy a forróságban hűvös, szellős helyen legyenek a tejelő marhák.

Az elmúlt napokban a nagy meleg a tejelő marhákat is megviselte, kevesebb tejet adnak a forróságban. A gazdák erre fel vannak készülve, hiszen tudják, hogy a tehénnek a 25 fok feletti hőmérséklet már nem kedvező.

A temerini Góbor farmon 400-450 liter tejet termelnek meg naponta. A termelő elégedett a tejhozammal. Ilyenkor a nagy melegben 8-10 százalékkal csökken a tej mennyisége.

A tej mennyisége csökken ugyan, a minőségre azonban csak nagyon kis mértékben hat ki a nagy meleg.

Góbor Zsolt Sándor, tejtermelő, Temerin: „Annyi, hogy zsírtartalom az valamennyit csökken, mert eleve több vizet fogyasztanak. A mennyiségre persze hogy kihat, mert a tehenek nehezen viselik el a meleget, sokkal jobban viselik el a hűvösebb időt, sőt még a mínuszok is kellemesebb nekik, mint a 20-25 feletti hőmérséklet. Úgyhogy most ami van, ez nagyon meleg számukra.”

Nyáron a tejelő marha vízfogyasztása akár 50-70 százalékkal is megnőhet, 4-5 litert fogyaszt 1 liter megtermelt tejre számítva, ami napi 100-120 liter vizet jelent.

A gazdának gondoskodnia kell a tehenek számára megfelelő, tágas, szellős istállóról. Tanyasi körülmények között erre adottak feltételek, és ezekkel élni kell – magyarázza a temerini tejtermelő. „Én praktizáltam azt, hogy fákat ültettem, és többnyire árnyékban vannak az istállók, meg magas, levegős, tud mozogni a levegő.

„A farmon mindig van munka, dolgozni kell minden nap, nincs pihenés, de azután meg van a sok munkának a gyümölcse” – meséli Góbor Zsolt Sándor, aki általánosságban elégedett a tej árával és a körülményekkel is, és mint mondta, állományát hamarosan duplájára bővíti. A tej felvásárlási ára prémiummal együtt 44 dinár.

Vajdaság
tejtermelők
meleg
tej

Most

12:26, Frissítve: 13:45

Lélekben megújulva

Nagyböjti lelki napot tartottak Kelebián a Márton Áron Közösségi Házban. A Vajdasági Pax Romana alapítása óta minden évben szervez programokat a karácsony és a húsvét előtti időszakban, azzal a céllal, hogy a hívekhez közelebb hozzák az ünnepeket.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.