Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Télen is fontos a friss zöldségek fogyasztása

2022.01.26
17:45
2022.01.26
17:51
Forrás
Pannon RTV
A konyhakertészek keményen dolgoznak. Káposzta, sárgarépa, zeller, krumpli, paszternák, hagyma is megtalálható a kínálatban.

A téli hónapokban is zajlik a munka a zöldségtermelőknél. A Lajkó család is készíti elő eladásra a különböző zöldségeket. Piacokon és boltokban is megtalálhatóak a termékeik. A munkálatok a földeken márciusig szünetelnek, de így is bőven akad munka a család számára.

Lajkó Csenge, Mohol: „A földeken általában március elején kezdődnek a munkálatok, előkészítjük a földeket és utána kezdődik az ültetés, a növények gondozása. Nyár közepe felé szedjük fel a kevesebb részét. Utána jön az őszi betakarítás novemberben.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A betakarításnál a fagyérzékeny zöldségek élveztek előnyt, mint például a sárgarépa, cékla és a zeller. A kevésbé érzékeny zöldségek csak utána kerültek sorra. A hó miatt megfagy a föld, így betakarításkor nem nagyon örülnek neki, de utána sokat segít az áttelelő növényeken.

Lajkó Zoltán, konyhakertész, Mohol: „Amikor befejeztük a betakarítást, igazán jól jött, mert azok a vetemények, amiket ősszel vetünk el, mint például a mák, a fokhagyma, vagy az áttelelő vörös és lila hagyma. Ezeknek mindenféleképpen jót tesz, mint egy takaró a fagy ellen, úgy védi őket. Kisebb károkra lehet számítani, ha van rajta hó, úgyhogy arra igazán jól jött.”

A műtrágya használatát igyekeznek mellőzni és helyette istállótrágyát használni. A termelés így is nagy költségekkel jár. Meg kellett emelni a napszámosok bérét, és az üzemanyag is drágult. 15-20 százalékkal emelkedett a zöldségek ára - mondta a konyhakertész. A sok nehézség mellett mégis kitartanak a családi vállalkozás mellett, hiszen most is hatalmas a kínálat a hűtőházakban.

Sárgarépa, zeller, krumpli, káposzta, több fajta hagyma, paszternák, zöldség, és még hosszú a lista. Így nyugodtak lehetünk, a téli napokban is friss zöldségekből fogunk főzni finom húslevest.

Mohol
konyhakertészet
zöldségtermesztés
zöldség

Most

20:06

Színfalak mögött

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény több év kihagyás után idén ismét megszervezte a színházi nevelési óráját a helybeli általános iskola hetedik osztályosai számára.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.