Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

A téli időjárási viszontagságokhoz képest jó állapotban van az olajrepce

2022.04.14
12:19
2022.04.15
15:18
Forrás
Pannon RTV
A kultúrnövényt egyre több földterületen termesztik, hiszen a felvásárlási ára nagyon magas. Akár 100 dinárt is fizetnek egy kilogramm olajrepcéért.

A fagyok minimálisan viselték meg az olajrepcét és a vegetáció is kezdetét vette, a meleg, napos idő beálltával pedig a repcevirágzásra is sor kerül majd. A növény többszöri vegyszeres kezelést igényel, hogy megóvják a kártevőktől. Most ez történik Gyulai Zoltán repceföldjén, valamint sor került a lombtrágyázásra is. Ezen a parcellán szépen fejlődik és növekszik a repce.

Gyulai Zoltán, földműves, Magyarkanizsa: „Ebben az évben a kelésben sokkal sikeresebbek voltunk, mint az előző évben. Akkor sokáig szárazság volt. A nyár nagyon elhúzódott, így késő ősszel tudtuk elvetni, ezért a repce nem kellő fázisban ment bele a télbe, így tavasszal kisebb állapotban kezdett el fejlődni. Reménykedünk, hogy idén nagyobb terméshozam várható abból kifolyólag, hogy most erősebb, mint tavaly.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Orom határában egyre többen alkalmazzák vetésforgóként a repcét, ennek egyik oka a talajszerkezet. A magyarkanizsai Pósa Zoltánnak Orom környékén van repceföldje. „A mi földjeink főleg szárazabb összetételűek és gyengébb minőségűek, és relatív kivitelezhető, gazdaságosabb a repce termesztés, mint például a kukoricáé.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A kultúrnövény nagy odafigyelést és többszöri vegyszeres kezelést igényel. A földbe szórt műtrágya is komoly kiadással jár, mert sok fogy belőle. Viszont ha az anyagi vetületét nézzük, még így is nagyobb haszonra tesznek szert a termelők, mint más gabonánál - vélik a felvásárlók.

Vajda Bernárd, felvásárló, Orom: „Napról-napra emelkedik az olajperce és a búza ára a külföldi tőzsdéken. Ennek köszönhetően már 90-100 dinárnál tart az olajrepce, ami maga után vonja a napraforgót is és a búza ára is megközelíti a 280-300 eurót tonnánként.”

A termelők értékelése alapján, ebben az évben rekordtermésre nem lehet számítani az olajrepce esetében, de egy erős, átlagos terméshozam ebben az évben is várható.

olajrepce
földművelés
kultúrnövény

Most

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.