Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Télidőben is van munka a szőlészetben

2018-01-13
12:39
2018-01-13
17:05
Forrás
Pannon RTV
A tőkék megvizsgálása, a metszés és a bor fejtése a mindennapi teendő. Ez mellett borversenyekre és kóstolókra is rendszeresen járnak a gazdák.

Szinte befejeződött a metszés a temerini szőlőskertekben, a januári enyhe idő nem árt a tőkéknek, szépen beértek a vesszők, csak a kártevők és a gombabetegségek tömegesebb megjelenésére kell számítani.

Ferenci László, szőlész, Temerin: „Megcsináltam egy védekező lemosó permetezést az ősszel, most ahogy lesz rá idő, még egyszer megismételem, és utána természetesen oda kell figyelni, kísérni kell, én úgy csinálom, hogy nem várom meg a betegséget, hanem megpróbálok előzetes permetezésekkel kísérni kéthetente, vagy ahogy kívánja az idő.”

Elek László szőlőültetvénye 16 éves. A metszést már ő is befejezte, most az időjárási körülményekre bízza a termés alakulását. Szerinte nagy fagyra már nincs kilátás. „Szerintem a legveszélyesebb a márciusi lesz, ha lesz, mert már majdnem sír, meg van indulva a vegetáció, úgyhogy a márciusi, ha akkor jön, akkor az nagyon meg fogja tizedelni a termést. ”

A tavalyi időjárásnak köszönhetően a szőlők jól teljesítettek, kiváló minőségű borokat sajtoltak a termelők – állapították meg a nemzetközi versenyek bírái.

Horváth László, borbíra, Temerin: „Nagyon szépen fejlődtek a borok, ezek a borok kellőképpen be is értek, a fehérborok zömével, de a rozéborok és a vörösborok is, látom itt a 17-es évjáratot, a benevezett borok alapján, hogy a 17-es évjáratot is benevezték vörösborokból is. Ez azt jelenti, hogy az évjárat kitűnő volt.”

Vidékünkön az elmúlt évtizedekben sokkal több a fiatal borász és szőlősgazda. A Vince-napi nemzetközi borverseny és a különböző helyi jellegű megmérettetések hozzájárulnak a fejlődéshez.
Snejder Sándor, elnök, Kertbarátkör, Temerin: „A temerini éttermekben most már lehet temerini bort fogyasztani, és úgy gondolom, hogy ez egy nagy eredmény, az eddigi versenyek, összejövetelek, megmérettetések, ezek sokat hozzásegítettek ahhoz, hogy ezt mind elérjük.”

A 21. Vince–napi borverseny kóstolóját és eredményhirdetését január 20-án rendezik meg a temerini sportcsarnokban. Az idén mintegy 700-an mérettetik meg magukat.

szőlész
szőlő

Most

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.