Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Varga Dénes

A termelők ismét lezárták az utakat Újvidéken

2022.08.11
19:35
Forrás
Pannon RTV
A gazdák azt mondták, addig fenntartják a blokádot, ameddig követeléseik nem teljesülnek - tudta meg a tudósítónk a helyszínen.

Ismét lezárták az utakat az elégedetlen termelők Újvidéken. 18 órakor traktorok jelentek meg a Mihajlo Pupin sugárúton, a város egyik legforgalmasabb központi utcáján, valamint a Péterváradi hídon, továbbá a báni palota előtt is folytatódott a demonstráció.

Elégedetlenek a felajánlott kedvezményekkel

A tüntető termelők nem elégedettek a tárgyalások eredményeivel. Szerintük nem elegendő, amit a kormány kínál. A tiltakozások tovább folytatódnak több településen, így Újvidéken is.

Délelőtt fél tizenegy tájban, mikor még tartott a tárgyalás Belgrádban, a traktorosok Újvidéken tömeges motorzúgatásba és dudálásba kezdtek, emlékeztetőül, hogy ott vannak, és nem mozdulnak a kielégítő végkifejletig.

A tárgyalások eredménye általános elégedetlenséget szült a mezőgazdasági termelők körében.

Toldi László, Csantavér:

- Ez így nem mehet. Ennyire a gazdákat kiközösíteni ebből az államból nem lehet. Ezt mindenki tudja, hogy akkor megy jól az országnak, ha jól megy a gazdának. Itt akkora szárazság volt, hogy itt ezt szerintem önerőből megoldani nem lehet.
- Egyezik azzal, hogy újra lezárták az utat?
- Nagyon sajnálom a köznépet, mert e
miatt ők is szenvednek, de különben egyezek vele, mert ez az ország másképp nem fog reagálni semmire.

A gazdák 700 eurót kértek a napraforgó tonnájáért, de a kormány részéről 535 eurós ajánlatot kaptak. Kérték a jövedéki-adómentes üzemanyagot is, amire a válasz az volt, hogy ez lehetetlen. Helyette literenként 22 dinárt kapnának vissza. Az elégedetlenség újabb útlezárásokat eredményezett.

Đorđe Grujić, Nádalja:
Az biztos, hogy nem teljesítettek semmit, vagyis azt ajánlották fel, amit az első napon kaptunk. Felhívnám az összes traktoristát. Tudjátok, mit kell tennetek! A traktorosok tudják, melyek a helyszínek. Hívjátok fel a többieket is! Üljetek be, indítsátok be le, és zárjátok le a hidat és a Tartományi Kormánynál a teljes kereszteződést!

Az útlezárást kibővítették a Mihajlo Pupin sugárút teljes hosszában, a Péterváradi híddal együtt. Az egy órás figyelmeztető zárlat után visszatértek a Képviselőház elé. Vajdaság más településein is csatlakoztak traktorosok a tüntetéshez.

Mileta Slankamenac, koordinátor, Kezdeményezés a szerb gazdák fennmaradásáért:
Sok ember van kapcsolatban sok más emberrel, nem csak én vagyok ennek a történetnek a része. Meglátjuk mi lesz, az emberek továbbra is gyülekeznek, meglátjuk mi fog történni estig. Nem vagyunk elégedettek a Szerb Kormány válaszával, és meglátjuk még mit teszünk.”

Kérték a lecsapolási illeték beszüntetését is, de mint mondták, az Vajdaság hatáskörébe tartozik. Igor Mirović, tartományi kormányelnök hangsúlyozta, hogy ez az illeték jelentős bevételt jelent a vajdasági öntözési rendszernek.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány:
Ezt a díjat nem tudjuk leírni, mert az törvénytelen lenne, de ha ilyen megállapodás születik a kormánnyal, akkor részt veszünk az idei évre vonatkozó kötelezettségek átprogramozásában, különösen Vajdaság azon régióiban, amelyeket a leginkább sújtott az aszály.

Amit eddig teljesítettek, az az elsődleges mezőgazdasági termékek kiviteléré vonatkozó tilalom feloldása. Megállapodtak abban is, hogy a szárazság miatt a második negyedévben literenként 15 dinár lesz a tej prémiuma a tejtermelők megsegítésére. Ez azonban egyelőre nem elegendő a gazdáknak.

Igor Mirović
termelő
tüntetés
Újvidék
lecsapolási illeték

Most

19:25, Frissítve: 19:46

Farsangi táncház a VM4K-ban

Farsangi táncházat tartottak a szabadkai VM4K-ban. A mulatság jelmez bemutatóval kezdődött. A gyerekek a legkreatívabb jelmezeket öltötték magukra.
15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.

Népszerű