Ugrás a tartalomra

Termesszünk gyümölcsöt! (videó)

2017-07-09
09:43
2017-10-04
12:03
De vajon almát, szilvát, vagy esetleg barackot?

De vajon almát, szilvát, vagy esetleg barackot? Melyiket éri meg leginkább, melyik hozza a legnagyobb hasznot, melyik igényel több gondoskodást, és melyiknél van szükség nagyobb befektetésre?A kép eltávolítva.

Sárgabarackból dömping van az idén. Mindenhol bő terméssel örvendeztette meg a fa a gazdát, amihez a kedvező időjárás nagy mértékben hozzájárult. A kereslet sem csökkent a gyümölcs iránt. Külföldi érdeklődők, szörpkészítők és természetesen pálinkára szomjazók is előszeretettel vásárolják, idén a tavalyihoz képest valamivel olcsóbban, 40-60 dináros áron. Tavaly a kezdeti időszakban 120 dinárt is elkérhetett a termelő kilójáért, idén nem így volt, ennek ellenére is elégedettek a gyümölcsösök tulajdonosai, hiszen alacsony befektetést igénylő csonthéjasról van szó. Somogyi Mihály, termelő, Hajdújárás: „Tudjuk, hogy az almatermesztésben 50 százalékát a kiadásnak a vegyszerek viszik el. Itt 10-15 százaléka a vegyszeres védekezés, tehát ez is már egy plusz. A másik nagy plusz a sárgabaracknál, hogy ezt már júliusban leszedik, úgy mondom rövid nadrágban, és értékesítik, és akkor nincs tárolási költség, ami az almánál szintén nagy plusz kiadást jelent.”

Szintén nagy mennyiségű terméssel gazdagodnak idén a szilvatermelők, hiszen nem érte fagykár a gyümölcsöt. Somogyi Mihályék már több tonnányi szilvát szedtek le a napokban. Elsősorban az orosz piacra szállítanak. A korai szilva kilója tavaly elérte a 90 dinárt. Idén egyelőre nem határoztak meg árat, de valószínűleg a 2016-os érték alatt marad. A nyár második felében 30-40 dinár lesz a szilva kilója. Megéri vele foglalkozni, de csodákat nem kell tőle várni - mondja a hajdújárási termelő.

„A szilvának a szedése, ez is nagyon piperemunka, tehát nagyon igényes. Vigyázni kell, hogy a hamva megmaradjon, amit felénk úgy hívnak, hogy a ködje. Csumásan kell szedni, tehát a szedése drága. Munkaigényes, és ez nagyban hozzájárul a kiadások növeléséhez. A vegyszeres védekezés a szilvánál nem égbekiáltó, az almához viszonyítva 20-30 százalékkal kevesebb. És ugye ebből nem tud leszedni 120-130 kilónál többet az a jámbor, aki szedi, mert ezt mind így kell szedni. Nem fogni, rakni a ládába, nem vödörbe, hanem rakjuk a ládába, és mire ez belekerül... Az idő meg múlik.”

Az idő pedig pénz. Ebben az esetben konkrétan órabérnek nevezik. Viszont a szilvát sem kell tárolni. Ha jégverés éri, még mindig el lehet adni ipari feldolgozásra, és majdnem félárat fizetnek a portékáért. Ellentétben az almával, aminek a rizikófaktorát jéghálórendszer telepítésével lehet csökkenteni, ami több tízezer eurós befektetést is jelenthet. Idén egyébként az alma sínylette meg leginkább a nagy hideget és a tavaszi havazást. Akár 50 százalékos terméskieséssel is számolhatnak egyes gazdák.

gyümölcs
alma
sárgabarack
szilva

Most

17:48

(M)elegünk lesz!

A következő napokra citromsárga riasztást adott ki Szerbia egész területére a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
17:13, Frissítve: 17:34

Sör + foci - végzetes is lehet...

Horvátországban, egy Knin melletti településen 15 símaszkot viselő férfi rátámadt egy kávézóban a Crvena zvezda-Young Boys labdarúgó BL selejtezőt néző vendégekre.

Népszerű