Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Tilos a disznók szabadon tartása!

2019-08-14
19:22
2019-08-15
10:28
Forrás
Pannon RTV
Az afrikai sertéspestis megfékezése érdekében folyamatosan járja a terepet az állategészségügyi felügyelőség.

Kedden délután érkezett meg a madridi labor eredménye, afrikai sertéspestissel fertőzött három Mladenovac környéki farm. A illetékes tárcavezető kijelentette, nem kell járványtól tartani, ugyanis elrendelték a szükséges óvintézkedéseket. A fokozott ellenőrzés 40 napig tart, az állategészségügyi felügyelőség folyamatosan járja a terepet.

Bertók Lajos bácsfeketehegyi gazda több mint ötven éve nevel sertéseket, mint mondja, korábban is voltak már megbetegségek a farmon, de mindegyiket sikerült elhárítani. A mostani, gyógyíthatatlan afrikai sertéspestistől a gazdasági következmények miatt tart a legjobban. „Két udvarból 350-400 hízót dob évente a család a piacra. Amíg a feltételek adottak, mi nevelni fogjuk az állatokat. Amennyiben viszont leáll a kivitel és visszaesnek az árak, az végzetes lehet a családi gazdaságokra” - mondta a gazda.

A szakemberek is alátámasztják, hogy a vírus embere nézve nem veszélyes, de sertéseknél gyógyíthatatlan, és védőoltás sem létezik ellene. A vírus terjedésének megfékezése céljából nagyon fontos betartani a szigorú szabályokat – mondta Major Ferenc, a Szerbiai Sertéstenyésztők Szövetségének elnöke: „Idegeneket semmiképpen se engedjenek be az udvarba vagy a farmra, ahol sertéseket tartanak. A ruhát, vagy a felszerelést, amiben a farmon dolgozunk, ne használjuk a civil életben, vagy az utcán. Alapvető követelmény, hogy a ruházatot farmbelépéskor váltani kell. A farmot olyan kerítéssel kell körülvenni, amely meggátolja a vadállatok szabad közlekedését.”

A hír hallatán Bosznia-Hercegovina, Észak–Macedónia és Montenegró is elrendelte a Szerbiából való húsimport tilalmát. Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter pedig azonnali hatállyal elrendelte a vírussal fertőzött körzet lezárását. 2018-ban 52 ezer gazdaságban 2,8 millió sertést vettek nyilvántartásba. „A legfontosabb, hogy azokat a körzeteket, amelyekben a legtömegesebb a sertésállomány, megóvjuk a vírus megjelenésétől. Elsősorban a szerémségi, a mačvai, az északi és nyugat-bácskai körzetekre gondolok. Tilos a disznók szabadon tartása, ez a legfontosabb a kór terjedésének megfékezésében. Az ami Rabovacnál történt, egyedi, kisebb eset, mi mégis minden óvintézkedést megtettünk” - hangsúlyozta az illetékes miniszter.

Szerbia két évig ellenállt a fertőzésnek, annak ellenére, hogy Magyarországon, Romániában és Bulgáriában is jelentős mértékben felütötte fejét a kór. A minisztériumban most körzetesítenek, és fokozott ellenőrzést végeznek az állományban.

sertéspestis
afrikai sertéspestis
járványveszély
fertőzés
disznó
farm

Most

21:08

Brexit - Felfüggesztették a londoni tárgyalásokat

Felfüggesztette az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó londoni tárgyalásokat péntek este a brit és az uniós küldöttség, mivel nem sikerült áthidalni a nézetkülönbségeket.
20:59

Moszkvában megkezdődött a feliratkozás a védőoltásra

Moszkvában pénteken megkezdődött a feliratkozás a Covid-19 járvány elleni tömeges védőoltásra, Szergej Szobjanyin polgármestere elmondta, hogy az első napon ötezren jelentkeztek a veszélyeztetettségük miatt elsőbbséget élvező szakmai csoportokból.
19:06

Elhalasztják a TSC meccsét

Elhalasztják a TSC labdarúgóklub hétvégi, a Javor otthonában esedékes szuperligás mérkőzését, miután a topolyaiak több játékosuk koronavírusos megbetegedésére hivatkozva kérelmezték ezt a ligától.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.