Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A Tisza-menti gyümölcsfákon is nagy a fagykár

2019.03.31
12:46
2019.03.31
17:48
Forrás
Pannon RTV
Zentán elsősorban a barack rügyei fagytak meg. A kár csaknem az összes Zenta-környéki gazdát érinti. A meggy hozama pedig az elkövetkező hetek időjárásától függ.
Pannon RTV

Vicei Márton a Pána városrészben található gyümölcsösében arról panaszkodik, hogy a barackfák rügyei mind megfagytak. Ennek oka az volt, hogy a fák túl korán borultak virágba. Elmondása szerint idén sem lekvárt, sem pedig pálinkát nem főznek a gyümölcsből: „Március 12-én már virágba borultak a fák. Akkor jó idő volt, aztán jött egy hullám, és ekkor mínusz egy fok volt, és körülbelül másfél méter magasságig megfagyott a barack. Utána, amikor jött a legnagyobb, -3 fokos fagy, akkor megfagyott a gyümölcs kilencven százaléka.”

Pannon RTV

Tóth Gizella gyümölcsöse három-négy méterrel feljebb van a Pánában található földek szintjénél. Ennek köszönhetően a barackfái rügyeinek egy része megmenekült a fagytól. A legjobb esetben is azonban mindössze 30 százalékos barackhozamot jósol: „Ez itt egy kicsit magasabban van fönt. Úgy látszik, hogy itt nem érte annyira a fagy. Az egyik fele megfagyott, a másik meg elég jól megmaradt. De nem lesz olyan termés, amit vártunk. Pedig annyi virág volt!”

Pannon RTV

Bár a baracktermést illetően a gazdák nem sok jóban reménykedhetnek, a meggy hozama még lehet kielégítő az idén. A Zenta környékén gazdálkodók azt mondják, körülbelül tíz nap múlva számítanak a meggyfa virágzására. A gazdák abban reménykednek, ezt követően már nem kerül sor hajnali fagyokra.

Tavaly a zentai piacon csak behozatali barackot vehettek a vásárlók kilónkénti kétszáz dináros áron. Az árusok elmondása szerint van rá esély, hogy idén a standoknál kapható lesz majd a szerbiai termesztésű barack, de az ára várhatóan nem változik a tavalyihoz képest.

Tisza-menti
Zenta
gyümölcsfa
fagykár
barack

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.