Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Több millió eurós kárt okoznak a sorozatos méhmérgezések Vajdaságban

2019-12-16
13:20
2019-12-16
17:36
Forrás
Pannon RTV
A gondot tetézi, hogy a méhek száma és élettartama csökken, ezzel párhuzamosan a természetben betöltött szerepük, azaz a növények beporzása is körülményes.

A támogatás mellett rendszerbeli korlátokat kellene meghatározni a növényvédő szerek alkalmazásának gyakoriságáról és idejéről.

A decemberi tavaszban röpködnek a méhek a magyarkanizsai méhesekben. Ez a későbbiekben gondot jelenthet a fiasításnál, de a méztermelők szerint nagyobb gond a sorozatos mérgezés miatti elhullás, ami több helyen is megtörtént Vajdaságban az elmúlt időszakban. Bernáth László szerint nehéz az együttműködés és a növényállomány tervszerű permetezése: El lehet biztos kerülni, egy nagyon komoly összejátszással, a gazdáknak is nagyon képzettnek kell lenni, és a méhészeknek is. A kérdés, hogy a méhészek mennyire képzettek, mi nagyon jó előadókat hozunk különböző képzésekre, kiállításokra megyünk, elég széleskörűen vagyunk informálva, de egy méhésznek nagyon is informáltnak kell lenni.

méhészet

A vajdasági és a Szerbiai Méhészegyesületek Szövetsége évek óta nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a korlátlan és nem megfelelő permetezést a gazdák visszaszorítsák, és értesítést küldjenek a méhészeknek a kezelések időpontjáról. A gyakorlatban már van példa az együttműködésre. Sokszor tiltott szereket is alkalmaznak a termelők. Nagykikinda környékén történt legutóbb ilyen eset. Radomir Vlačo, a Szerbiai Méhészegyesület elnöke:Olyan készítményekről van szó, amelyeket már 6-7 éve kivontak a forgalomból és valamilyen oknál fogva a vízfolyamba került, és innen a méhkaptárakba. Néhány nappal később arról is kaptunk hírt, hogy nagyobb testű állatok is elhullottak a mérgezés miatt. Sajnálatos, de még nem sikerült kideríteni, hogy ki okozta ezt a kárt, csak remélhetjük, hogy az ügyészség megteszi a kellő lépéseket és mihamarabb előkerül a tettes.

Az állam kaptárankénti támogatást ad a méhészeknek, továbbá a beruházásokra számos vissza nem térítendő támogatást hagy jóvá, viszont mindezek az eszközök nem fedezik a méhelhullásból származó kár értékét – mondják a szakemberek. Ezért kell rendszerbeli megoldást keresni a probléma megfékezésére.

méhpusztulás
kár
mérgezés

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.