Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Több pénz jut a mezőgazdaság támogatására

2018-12-14
21:26
2018-12-15
18:19
Forrás
Pannon RTV
Jövőre hét milliárd dinárral több pénz jut a mezőgazdaság támogatására a köztársasági büdzséből mint idén, azaz összesen több mint 50 milliárd dinár.

Az illetékesek szerint az állattenyésztők jobb helyzetbe kerülnek, mert főleg a hízómarha-tenyésztést és a fejlesztéseket finanszírozza a minisztérium.

Jövőre ötezer dinárral növelhetik a hízómarhák után járó állami támogatást. Az eddigi tízezer helyett 15 ezer dinárra számíthatnak a tenyésztők. Kalmár Róbert bogarasi gazda szerint a piaci körülményeken is változtatni kellene: „Nagyon kell ez a támogatás, mert a kitartási költségek nagyon megnövekedtek, és ez majd talán valamennyire pótolja az elmaradt jövedelmet, habár a támogatások nagyon késve érkeznek, de az is jobb, mint a nem létező pénz. Egyelőre fontosabb lenne a biztos piac, olyat teremteni, hogy rendszeresen és időben legyen kifizetés.”

Az ilonafalui Balázs Tibornak 200 fős a birkaállománya. Csak legeltetéssel tud gazdaságosan jószágot tartani, hiszen a kötött tartásmód és etetés drága. Jogosult az állami támogatásra: „Elfogadható a hétezer dinár, szerintem reális, miközben tudjuk, hogy a bárányra is kapjuk a kétezer dinárt, az már kilencezer egy birkától, tehát nem panaszkodhatok. Ha az állam továbbra is kifizeti, ha nem is fizeti ki rögtön az adott hónapban, az év végére szokta a kötelességét teljesíteni.”

Az agrárköltségvetés tervezete alapján a beruházásokra és a fejlesztésekre több pénz jut, míg a területalapú támogatást, a hektáronkénti 4000 dinárt nem növeli az agrártárca.

mezőgazdaság
marha
juh
állami támogatás

Most

Népszerű

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Két autó ütközött a Majsai úton

Két személyautó ütközött a Majsai úton, Szabadkán. Értesüléseink szerint a balesetben nem történt személyi sérülés, azonban az anyagi kár jelentős.