Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Több pénz jut a mezőgazdaság támogatására

2018-12-14
21:26
2018-12-15
18:19
Forrás
Pannon RTV
Jövőre hét milliárd dinárral több pénz jut a mezőgazdaság támogatására a köztársasági büdzséből mint idén, azaz összesen több mint 50 milliárd dinár.

Az illetékesek szerint az állattenyésztők jobb helyzetbe kerülnek, mert főleg a hízómarha-tenyésztést és a fejlesztéseket finanszírozza a minisztérium.

Jövőre ötezer dinárral növelhetik a hízómarhák után járó állami támogatást. Az eddigi tízezer helyett 15 ezer dinárra számíthatnak a tenyésztők. Kalmár Róbert bogarasi gazda szerint a piaci körülményeken is változtatni kellene: „Nagyon kell ez a támogatás, mert a kitartási költségek nagyon megnövekedtek, és ez majd talán valamennyire pótolja az elmaradt jövedelmet, habár a támogatások nagyon késve érkeznek, de az is jobb, mint a nem létező pénz. Egyelőre fontosabb lenne a biztos piac, olyat teremteni, hogy rendszeresen és időben legyen kifizetés.”

Az ilonafalui Balázs Tibornak 200 fős a birkaállománya. Csak legeltetéssel tud gazdaságosan jószágot tartani, hiszen a kötött tartásmód és etetés drága. Jogosult az állami támogatásra: „Elfogadható a hétezer dinár, szerintem reális, miközben tudjuk, hogy a bárányra is kapjuk a kétezer dinárt, az már kilencezer egy birkától, tehát nem panaszkodhatok. Ha az állam továbbra is kifizeti, ha nem is fizeti ki rögtön az adott hónapban, az év végére szokta a kötelességét teljesíteni.”

Az agrárköltségvetés tervezete alapján a beruházásokra és a fejlesztésekre több pénz jut, míg a területalapú támogatást, a hektáronkénti 4000 dinárt nem növeli az agrártárca.

mezőgazdaság
marha
juh
állami támogatás

Most

23:22, Frissítve: 23:39

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.
22:32, Frissítve: 22:40

Feltárják a waterlooi csatamező kórházát

A waterlooi csatamező tábori kórházát az európai szövetséges csapatokat vezető wellingtoni herceg hozott létre Mont-St-Jeanban. Feltételezik, hogy legalább hatezer sebesültet láttak el itt.

Népszerű