Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Több tucat károsultja lehet a Sun&Sea utazási irodának

2018.07.02
14:08
2018.07.02
15:55
Forrás
Pannon RTV
Még most sem lehet tudni mi lesz a sorsuk azoknak, akik a szabadkai Sun&Sea utazási irodánál fizették be a nyaralásukat.

A utazási iroda múlt kedd óta zárva tart és a tulajdonosát nem lehet elérni. Akár több tucat utazni vágyó is károsult lehet.

Szabadka központjában fogadta a nyaralni vágyókat a szóban forgó utazási iroda, egészen múlt keddig. A Sun&Sea a belgrádi Big Blue utazásait értékesítette. A Szabadkán kifizetett nyaralások összegét azonban nem fizette be a belgrádi székhelyű iroda számlájára és az utazásokat sem foglalta le. Az utazni vágyók ebből mit sem tudtak, addig, amíg fel nem röppent a hír, hogy az iroda az egyik reggel nem nyitott ki.

A Sun&Sea utazási iroda kirakata továbbra is hirdeti az akciós nyaralásokat. Az ajtajára azonban egy kis papírt ragasztottak ki, amin az áll, hogy évi szabadság miatt tart zárva az iroda.

Azt azonban nem tüntették fel, hogy mettől meddig tart az éves szabadság. Megkérdeztük a szomszédos üzlethelyiségekben dolgozókat is, de nem kívántak nyilatkozni. Stábunknak elmondták, hogy az elmúlt napokban többen is próbáltak volna bejutni az utazási irodába.

Az utazási irodáknak rendelkezniük kell kötelező felelősségbiztosítással, ahogy a törvény fogalmaz egy garanciával, ami lehet biztosítási kötvény is, amit valamilyen biztosítási céggel köt, vagy bankgarancia - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Józsa László, ügyvéd. Hozzátette, a károsultak előtt szövevényes jogi folyamatok állnak.

Józsa László, ügyvéd: „A gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen módon történő kártérítés döcögősen, nehezen megy, bírósági perekkel van összekötve és ebből kifolyólag az Utazási Irodák Szerbiai Szövetsége, egy másik önkéntesnek mondott, de végül is minden releváns utazási irodát felölelő biztosítási rendszert is bevezetett. Így gyorsabb, hatékonyabb módon zajlik ezen rendszeren keresztül az utasok kártérítése.”

Az ügyvéd azt tanácsolja, hogy aki minden lehetséges kockázatot el akar kerülni, az saját maga is kössön biztosítást valamelyik biztosítótársaságnál az utazás lemondása esetére. A törvényben egyébként az áll, hogy amennyiben az utazási iroda hibájából hiúsul meg az utazás, legkésőbb tizenöt napon belül vissza kell juttatni a befizetett összeget a károsultnak.

Az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének igazgatója kérdésünkre elmondta, nem egyedi esetről van szó, rendszeresen megtörténik, szerte a világban, hogy az utazási iroda hibájából meghiúsul egy-egy utazás.

Aleksandar Seničić, igazgató, Utazási Irodák Szerbiai Szövetsége: „Amikor olyan utasokról van szó, akik kisebb utazási irodákon keresztül szeretnének utazni, olyanokon keresztül, amelyek egy nagyobb ügynökség szolgáltatásait kínálják, kell hogy kapjanak egy szerződést az utazásról, ami garanciaként szolgál. Ebből tudni fogják, hogy az utazásuk be van fizetve annak az ügynökségnek, amely szervezte az utazást, és ami a legfontosabb, hogy az utazás szervezője tud az ő utazásukról.”

Telefonon megkerestük a belgrádi Big Blue utazási irodát is, de nem tudtak konkrét számot mondani arról, hogy a szabadkai Sun&Sea hány utast károsított meg, mivel folyamatosan jelentkeznek olyanok, akik befizették az utazást, de nyaralásuk a csalás miatt meghiúsult.

Szabadka
utazási iroda
Utazási Irodák Szerbiai Szövetsége
Józsa László
Aleksandar Seničić

Most

Népszerű