Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Tök jó az idei év?

2022.09.30
21:30
2022.10.01
16:26
Forrás
Pannon RTV
A töktermesztésben is károkat okozott az aszály. A vízigényes növény a szárazság miatt sem méretben, sem minőségben nem hozta az elvárt átlagot. A termelők kimondottan elégedetlenek az idei évvel.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Rendszerezve sorakoznak a tökök Sinka Lajos moholi termelő udvarán. A konyhakerti növény termesztésével már egy évtizede foglalkozik.

„Valamikor megérte ezzel foglalkozni, mert akkor kombájn csinálta, kombájn szedte, kombájn hasította, centrifugális hatásra kiválogatta a magot és aztán a mosás ment. Valamikor megérte, mert az osztrákokhoz ment, viszont mára az a piac megszűnt. Most már csak ilyen – mondhatom, hogy – hobbi szinten, de csak kiegészítő a többi termék mellett.” 

A termelő a nyers tökmagot 10 eurós kilogrammonkénti áron tudja értékesíteni, míg a megsütöttnek a kilogrammonkénti ára 15 és 20 euró között mozog.

A dísztökök is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a vásárlók körében. Papp Horváth Csillánál hat éve jött az elhatározás, hogy megpróbálkozik a dísztökök termesztésével.

„Elkezdtük az értékesítést. Én egy kicsit úgy ítélem meg, hogy még korán, de ha azt vesszük, hogy már az őszi dekorációs időszak elkezdődött, akkor talán nem is siettük el annyira. Kereslet van rá, tehát el tudom majd adni, úgy ítélem meg. Háztól értékesítünk, piacozni nem igazán szoktunk, a vásárokat is ki szoktuk hagyni.”

Hozzátette, idén a tököket a tavalyi áron, 200-tól 600 dináros áron tudja értékesíteni.

töktermesztés
Mohol
Papp Horváth Csilla
Sinka Lajos

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.