Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A topolyai termelők is csatlakoztak a gazdatüntetéshez

2022.08.13
15:20
2022.08.13
16:44
Forrás
Pannon RTV
A traktorkonvoj hangos dudálással végighaladt Topolya főbb utcáin, de útlezárást nem volt. A figyelemfelkeltő felvonulást a Gazdakör és a Topolyai Termelők Egyesülete szervezte.
Pannon RTV

Több mint harminc gazda csatlakozott a megmozduláshoz a község területéről.

A topolyai Vásártéren gyülekeztek a gazdák azért, hogy felhívják a figyelmet a nagy aszálykárra. Mintegy 35 traktor indult meg a Vásártérről Topolya központja felé.

A termelők helyzetét a megnövekedett műtrágya- és üzemanyagárak, a magas vízlecsapolási illeték, a háborús helyzet miatti rendkívüli intézkedések is nehezítik.

Vituska Tibor, termelő, Topolya: „Óriási gondokkal küzdünk, foglalkoztam állattenyésztéssel, sertéstenyésztéssel, bikahizlalással, növénytermesztéssel is. A disznóhizlalást már szinte abbahagytam, a bikahizlalást meg teljesen, mert ez fenntarthatatlan, a csupasz életünkért küzdünk.”

Topolyán az aszály a kukoricatermelésben tette a legnagyobb kárt.

Kisimre János, alelnök, Gazdakör, Topolya: „A kukoricánál a községünkben mondhatjuk, hogy a kár olyan, hogy a termésmennyiség körülbelül öttől tíz százalék maximum az átlagos termésnek holdanként vagy hektáronként, ami ott van, hogy azon gondolkodnak a termelők, hogy egyáltalán érdemes-e a gépet használni, hogy levegyék azt a kis termést.”

Topolyán és a falvakban is aláírható a falugazdászoknál a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének petíciója, melyben egyebek mellett kérik, hogy az aszályt nyilvánítsák elemi csapássá, a termelőket pedig segítsék a túlélésben.

tüntetés
gazda
Topolya

Most

19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.