Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Törökkanizsa községben is van már falugazdász

2019-05-22
14:08
2019-05-22
18:27
Forrás
Pannon RTV
A törökkanizsai szakember többek között a tartományi és a Prosperitati Alapítvány által meghirdetett pályázatok megírásában és azok elszámolásában is segítséget nyújt a mezőgazdasági termelőknek.

Törökkanizsa községben korábban nem működött falugazdász iroda, ám ez a probléma is megoldódott. Márta Zoltán mezőgazdasági termelő szerint a pályázatírásnál a papírmunka mennyisége a legnagyobb problémája a gazdáknak, így nagy segítség a falugazdász a községben: „Vártuk már régóta, írtó nagy segítség, mert a mezőgazdásznak nem igazán van ideje papírmunkával foglalkozni, úgyhogy nagy segítség.”

Vajdaságban jelenleg 20 falugazdász dolgozik, akik nem csak a pályázásban nyújtanak segítséget, hanem különböző előadásokkal, tanácsokkal látják el a termelőket. Ótott Nóra várja a pályázni kívánó termelőket Törökkanizsán: „A pályázat lebonyolítását az elejétől a végéig természetesen segítem. A begyűjtendő dokumentumok, űrlapok kitöltése, postázása, illetve a megnyert pályázat elszámolása, illetve ami még ehhez kapcsolódó dolog, ezekben természetesen segítünk.”

Törökkanizsa községben a 9 településen összesen 1181 bejegyzett mezőgazdasági termelő van. Újhelyi Nándor, elnök, Törökkanizsa Községi képviselő-testülete: „Nagyon fontos, hogy mindenkinek a problémájával foglalkozzon az illetékes személy, illetve ebben az esetben a falugazdász, ugyanakkor azt is el szeretném mondani, hogy különösen a települések vonatkozásában inkább idősebb személyekről van szó, és a komplikált adminisztrációban nagyon nagy segítséget tud nyújtani a falugazdász.”

A falugazdász iroda Törökkanizsán az I. Karađorđević Péter király utca 6-os szám alatt az első emeleten található meg. A magyar kormány támogatásával a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségén keresztül működik.

Törökkanizsa
Falugazdász
Ótott Nóra
Újhelyi Nándor

Most

16:46, Frissítve: 17:06

Merse és a dédmama nyerte a fotópályázatot

Kolléganőnk, Molnár Lajkó Anett legkisebb fiáról, Merséről és a dédmamájáról készült fotója lett az első helyezett a „Dédi, mesélj nekem” generációkon át című fotópályázaton.
16:24, Frissítve: 16:37

Emelkednek az ingatlanárak Szabadkán

Az utóbbi 2-3 évben növekszik a lakások, házak iránti kereslet, ami az árak növekedését okozta. A kínálat nem kielégítő, így a használt lakások négyzetmétere akár 600 euróba is kerülhet a központban.
13:33, Frissítve: 15:38

Megkezdődtek a kisérettségik

Kisérettségiznek mától a nyolcadikosok Szerbiában. A diákokra szerdáig, három nap alatt három feladatsor vár. Ma elsőként anyanyelvből töltötték ki a teszteket.

Népszerű

Ismét összefogtak az oromi és csantavéri termelők

Újraszántották a két falut összekötő több mint 5 kilométeres földesutat. A forgalmas útszakasz nagyon rossz állapotban volt, ezért döntöttek úgy a gazdák, hogy saját maguk oldják meg a problémát.