Ugrás a tartalomra
Pixabay/nattanan23

Tovább nőtt az infláció

2022.04.13
07:09
2022.04.13
12:54
Forrás
VajdaságMA, Magyar Szó, Szerbiai RTV, Tanjug
Februárhoz képest márciusban 0,8 százalékkal emelkedett az infláció Szerbiában, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig 9,1 százalékkal, közölte kedden a Köztársasági Statisztikai Intézet.

A szerbiai infláció az egyik legalacsonyabb Európában, mondta Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank elnöke a közmédia műsorában. A 9,1 százalékos infláció Európában a lista alján van, és a lakáshitelek törlesztőrészletei 45 és 250 dinár közötti összeggel emelkedhetnek, a hitelek összegétől és lejárati idejétől függően, de nem várható az euró alapú hitelek törlesztőrészletének hirtelen emelkedése.

A fogyasztói árak márciusban a tavaly decemberihez képest 2,8 százalékkal nőttek.

A házi mezőgazdasági termékek 17,9 százalékkal drágultak 2022 februárjáig az egy évvel ezelőtti árakhoz viszonyítva – közölte a Köztársasági Statisztikai Hivatal.

A legtöbbet a burgonya ára emelkedett, amely 131,3 százalékkal került többe. A zöldségfélék esetében 37,3 százalékos drágulást jegyeztek, a búza esetében 34 százalékos a drágulás.

Kivételt képeznek a gyümölcsök. Azok több mint 20 százalékkal olcsóbbak lettek.

Tabaković elmondta, hogy Magyarország az infláció tekintetében hasonlít Szerbiához, míg Litvániában, Lengyelországban és Csehországban két számjegyű az infláció. Ez nem a szerencse és a véletlen, hanem a munka eredménye. Védelmi mechanizmusokat építettünk akkor, amikor ez lehetséges volt, magyarázta a bankkormányzó. Elmondta, hogy amikor a három válság, a világjárvány, az energiaválság és az ukrajnai háború összeolvadt, Szerbiának volt miből fenntartania az árfolyam viszonylagos stabilitását. A bankkormányzó rámutatott, hogy csak márciusban 1 milliárd 160 millió eurót költöttek a dinár védelmére.

infláció
drágulás
Szerbia
gazdaság

Most

21:16, Frissítve: 21:28

Ezüstérmes a magyar női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a magyar rendezésű vizes világbajnokságon, miután óriási csatában, 9-7-re kikapott a sorozatban negyedszer győztes, az elmúlt három olimpián is első Egyesült Államok csapatától a döntőben.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.