Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Még mindig gond a szárazság - új agrotechnikát javasolnak

2022.05.19
15:01
2022.05.19
21:51
Forrás
Pannon RTV
Magyarkanizsa községben az elmúlt időszakban csak helyenként esett és akkor is kevés csapadék. Az esőhiányt leginkább a búza sínyli meg.
Pannon RTV/Apczi Jenő

Több mezőgazdasági termelő locsol Magyarkanizsán, ugyanis nem volt eső az elmúlt időszakban. A növények sínylődnek. A szakemberek elmondása szerint nem csak a csapadékhiány, a forróság és a szél okoz gondot, hanem a nem megfelelő agrotechnika és a vegyszeres kezelés is.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Ezen a kaporföldön jól látható a csapadék hiánya, több centiméteres nyílás keletkezett már a talajon. Sajnos nem csak ennek a kultúrnövénynek hiányzik a víz, szinte mindegyik növényen látszik a szárazság jele. Ilonafalván két hete esett 17 milliméter csapadék, akkor az segítette a kelési folyamatot, viszont a gyomirtást követően már jól jönne egy több napos áztatós eső. Sajnos a jelenlegi helyzet a kalászosoknak sem tesz jót.

Balázs Tibor, termelő, Ilonafalu: „A kalászosok nagyon gyengék, vannak, akik tudnak locsolni, főleg árammal, de nagyon meglátszik, hogy ki adott műtrágyát neki, azok a parcellák egy kicsit jobbak, de emígy nagyon gyérek. Most kellett volna nekik legjobban az eső, és most nem lett. Nagyon szűkös termés fog lenni a kalászosból, ezt már előre tudjuk, mert nem tudja megnevelni a szemeket.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A szárazság, a nagy szél és a hirtelen jött meleg hatására a föld nagyon kiszáradt, így egy nagyobb mennyiségű eső sem sokáig tudná biztosítani a növénynek a vizet. Rendszeresen kéne esnie az esőnek ahhoz, hogy a talaj kellően nedves legyen.

Randovics Lelja szakember úgy véli, hogy eljött az a pillanat, amikor a termelőnek a föld megmunkálásának folyamatán is változtatni kellene.

„Az a véleményem róla, hogy hagyni kellene a gyomnövényeket, amelyek nem olyan túl agresszívek, tarackolók, azokat majdnem hogy meg kellene hagyni, hogy takarjanak, annyi vizet ők nem vesznek el, mint amennyit meg tudnak őrizni a talajtakarásukkal.”

A szakember kiemelte, a termelőknek előbb vagy utóbb változtatni kell az agrotechnikán, hiszen a klímaváltozás már most nagy gondot okoz a termelésben, és olyan talajműveléseket kell alkalmazni, ami a lehető legrövidebb időn belül elősegíti a növények fejlődését és a vízmegtartást.

szárazság
mezőgazdaság
termőföld
csapadékhiány
Magyarkanizsa

Most

Népszerű