Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Továbbra is szárazság van a termőföldeken

2019-04-16
16:36
2019-04-16
19:18
Forrás
Pannon RTV
Hiába várták az esőt a mezőgazdasági termelők Vajdaság szinten, mivel a lehullott csapadék mennyisége igen alacsony volt az elmúlt héten, így továbbra is marad az öntözés és locsolás.

Hiába tudhatunk magunk mögött csapadékosabb időszakot, a gazdák továbbra is locsolnak a termőföldeken. Elmondásuk szerint még legalább 100-150 liternyi csapadék hiányzik a földeknek.

Vass János is több esőben reménykedett. 70 holdon termel több mezőgazdasági kultúrát. Most vetik a kukoricát és a napraforgót is, elmondása szerint kétséges hogy kikel-e az földbe került mag, hiszen láthatóan továbbra is porzik a talaj a traktor mögött. Ezen területen elmondása szerint 6-7 milliméternyi eső hullott, míg a falu másik felén 10: „Ez egy nagyon jó harmatot jelent, ahol kapott 10 millimétert, ott talán fellélegeznek a gabonák, de a többi, tehát a konyhakerti veteményeknek, meg az ilyen mélyebb gyökerű növényeknek, nem lesz elegendő csapadékuk.”

Nemcsak az Észak-Bánátban jelent gondot a csapadékhiány, hanem Bácskában is. Bicskei Zsoltéknál sem jobb a helyzet. Olajrepcét, gabonát és napraforgót is termelnek. Az ő földjeire az elmúlt héten 4 liternyi csapadék hullott csupán négyzetméterenként. Ez a mennyiség a teljesen kiszáradt talajnak nem sok segítséget jelentett: „Én ahogy mértem, körülbelül 40 milliméternél tartunk, holott sokkal, de sokkal többre volna szükség, mert tartalék nincs. Az őszi növények a tavalyi évben kivették azt a kis maradék nedvességet, a szakemberek szerint 200-300 milliméternyi nedvesség hiányzik a földből. Amit most kaptunk, az annyira elengedő, hogy a mag, ameddig a földben van, csírába ered, talán ki is kel, de további erő, hogy erőt adjon a növekedéshez, ahhoz még sok esőre van szükség.”

Az elenyésző mennyiségű csapadék miatt a termelőknek marad továbbra is az öntözés, locsolás a földeken. A legnagyobb gondot ezzel kapcsolatban az jelenti, hogy nem kapnak támogatást sem az önkormányzattól, sem a tartománytól. Magyarkanizsa községben az ilyen jellegű szárazság egyébként sem számít természeti csapásnak, de megfelelő mennyiségű csatornarendszerrel sincs kiépítve. A gazdák arra panaszkodnak, hogy mindettől függetlenül fizetniük kell a lecsapolási illetéket.

Bata Erzsébet, elnök, Gazdakör, Magyarkanizsa: „Különösen fájó az itteni gazdálkodóknak a nagy összegű vízlecsapolási illeték, amit befizetnek, és ennek ellenértékében bizony nem igazán számottevő a kanálisok létrehozása, tisztítása. Például az oromi földek területén nincs is locsolási lehetőségük más, csak a fúrt kutakból, mint elmondtam máskor is, a fúrt kutakból való locsolás viszont az ivóvízkészletünk tönkretételét fogja okozni.”

Bata Erzsébet hozzátette, hogy számos pályázati lehetőség van öntözőberendezések beszerzésére, viszont ezek üzemeltetéséhez is fúrt kútra van szükség. A szárazság és aszály okozta gondokat csak egy megfelelően kiépített csatornahálózat létrehozása jelentené Magyarkanizsa község területén.

termőföld
szárazság
Tisza-menti

Most

Népszerű