Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Turisztikai találkozó - a vajdasági idegenforgalom fejlesztése a cél

2022.06.09
18:52
2022.06.09
19:27
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt néhány évben hatalmas változások mentek végbe a szolgáltatások és az idegenforgalom terén.

Kétnapos turisztikai találkozó vette kezdetét Újvidéken. Az esemény célja az idegenforgalom fejlesztése Vajdaságban, az ágazatközi együttműködés és az intézmények párbeszéde.

Az elmúlt néhány évben hatalmas változások mentek végbe a szolgáltatások és az idegenforgalom terén, tekintettel a koronavírus-járványra, de újabb, biztonsági kihívások is megjelentek. Muhi Béla, egyetemi tanár: „Most jönnek azok a megoldások, azok a lehetőségek, azok a stratégiák, amelyek valójában újra felélesztik vagy felébresztik a turisztikai szektort, és ez vonatkozik a vajdasági turizmusra is, hiszen követnünk kell a nemzetközi trendeket, a különböző tendenciákat, kihasználni a lehetőségeket, különböző új irányvonalak körvonalazódnak, egyre inkább az internet, marketing.”

Vajdaságban az első négy hónapban 83 százalékkal emelkedett a turisták száma az előző évhez képest, és 51 százalékkal az éjszakázások száma. Az előrejelzések szerint az idei év megközelítheti a rekordernek számító 2019-es évet. Nataša Pavlović, igazgató, Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet: „Az év eleje óta azt vettük észre, hogy ami Vajdaságot illeti, és az olyan úti célokat, mint Újvidék, Fruška gora és mindazt, ami azt az évet értelmezte, amelyben Európa kulturális fővárosát ünnepeljük, de ugyanúgy Szabadka, Paliccsal együtt, és más úti célok Vajdaságban, jelentős növekedést könyvelhetett el.”

Vajdaságnak nagyon sok természeti, kulturális és történelmi erőforrása van, amelyeket idegenforgalmi szempontból is ki lehet még jobban használni, amihez komoly felkészülés és promóció is szükséges. Nenad Ivanišević, tartományi idegenforgalmi titkár: „Külön örömömre szolgál, hogy a szerbiai vendégek Szerbiában maradtak, tehát ez nemcsak egy covid-trend, amely miatt az embereknek nem volt lehetőségük valahova utazni, így csak Szerbiában utaztak. A koronavírus valószínűleg hozzájárult Szerbia egy kicsit jobb megismeréséhez, de minden bizonnyal sikerült lehetővé tennünk, hogy az emberek Vajdaságba jöjjenek, visszatérjenek Vajdaságba azzal, hogy több mint 500 millió dinárt fektettünk be Vajdasági Autonóm Tartomány területén a turisztikai kapacitások növelésébe. Különösen örülünk annak, hogy térnek vissza a külföldi turisták is.”

A legtöbb külföldi turista Oroszországból, Németországból és Franciaországból jött, de érkeztek a régió országaiból, valamint az Egyesült Amerikai Államokból és Indiából is.

turizmus
idegenforgalom
Muhi Béla
Nataša Pavlović

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.
20:54, Frissítve: 08:06

Továbbra is feszült a helyzet Koszovó északi részén

A helyi szerbek ugyanis nem ismerik el az időközi helyi szintű választások eredményeit és a polgármesteri hivatalok előtt tüntetnek, jelenleg békésen. Hétfőn viszont összecsaptak a KFOR békefenntartóival. A NATO további 700 katonát küld a régióba.

Népszerű