Ugrás a tartalomra

Tűzveszélyesek lehetnek a nyári betakarítási munkálatok

2018.05.25
14:19
2018.05.25
17:09
Forrás
Pannon RTV
Emiatt különösen fontos a mezőgépek tűzvédelme, műszaki ellenőrzése még az aratás előtt, illetve a tarló és a növényi hulladékok égetésére vonatkozó szabályok ismerete és betartása.

Minden év június elején történnek a tűzrendészeti ellenőrzések a mezőgazdaságban. Ahhoz, hogy a gépek részt tudjanak venni a nyári munkálatokban meg kell, hogy feleljenek az előírásoknak.

Balassa Miklós, termelő, Csantavér: „Az olaj ne folyjon, az üzemanyag, szikrafogóval legyenek ellátva a gépek és megfelelő tűzoltó készülékkel. Attól függ mekkora kategóriájú a gép. Van kettő, négy, hat kilenc kilogrammos készüléknek kell, hogy legyen és nálunk Szabadkán még kötelező az ásó, lapát, ha kell földdel tudják a tüzet oltani.”

A termelők nem csak a jogszabályok betartása érdekében, de maguk és mezőgépeik biztonságát szem előtt tartva rendszeresen elvégzik a tűzvédelmi vizsgát.

Körmös Lehel, termelő, Csantavér: „A kötelező tűzvizsgán minden évben részt veszünk. A tűzoltópalackokat ellenőriztetjük. Azon kívül kijönnek ellenőrizni a traktorokat, illetve kombájnokat, hogy megfelelnek-e a tűzvédelmi előírásoknak.”

Szabadka város önkormányzata, mint minden évben, idén is alakított egy bizottságot, amelynek az a feladata, hogy az aratás körül felmerülő esetleges gondokat megoldja. A stáb idén most pénteken ült össze először. A testület a tűzoltóság, a rendőrség és az önkormányzat képviselőiből áll össze.

Osztrogonác Simon, mezőgazdasági megbízott, Városi Tanács, Szabadka: „Maga a folyamat úgy fog zajlani, hogy helyi közösségenként lesz megszervezve, természetesen, hogy az aratásban részt vevő gépeknek ne kelljen a városba bejönni a technikai problémák megoldására, hanem a helyi közösségenként fog a stábnak a küldöttsége kimenni, és most azzal foglalkozunk, hogy pontosan meghatározzuk és értesítsük az érdekelteket, hogy melyik helyi közösségben mikor fog ez a stáb megjelenni, ahol elvégezhetik a technikai vizsgálatát a járműveknek.”

Az aratásban csak olyan mezőgépek vehetnek részt, amelyek egy speciális matricával lesznek ellátva, amely bizonyítja, hogy a munkagép műszakilag rendben van. Az ellenőrzés is rendszeres lesz. A vizsgálat, ahogy tavaly, idén is 800 dinárba kerül.

tűzveszély
Szabadka
Osztrogonác Simon
Csantavér
Balassa Miklós
Körmös Lehel

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.