Ugrás a tartalomra
Pixabay/akirEVarga

Új év, új energiaárak

2022.12.26
12:30
2022.12.26
16:15
Forrás
Pannon RTV
Január elsejétől drágul az áram és a gáz is Szerbiában. Az áram 8, a gáz pedig 11 százalékkal kerül többe a jövő évtől.

A szakértők kiemelik, a gáz a többi fűtőanyaghoz képest még mindig a legolcsóbb energiaforrás Szerbiában, az ellátás pedig biztosított.

Szerbiában az áram 8 százalékkal drágul, ami azt jelenti, hogy kilowattonként 12,40 dinárba fog kerülni január elsejétől. A gáz 11 százalékkal kerül majd többe, így 2023-tól 4,50 dinárt kell érte fizetni kilowattóránként. A Szerbiai Energetikai Ügynökség közleménye szerint az új ár tartalmazza a járulékokat is. Dejan Popović, a Szerbiai Energetikai Ügynökség tanácsának elnöke: „Az átlagosan 400 kilowattórát fogyasztó háztartások számlája illetékekkel és adókkal együtt 292 dinárral emelkedik. Aki villannyal fűt, hőtároló villanykályhát használ, és többet használja az éjszakai tarifát, annak 1000 dinár körüli lesz az emelés, azoknak, akiknek padlófűtése vagy fűtőtestes fűtése van, átlagosan 1600 dinárral nő a havi számlájuk.”

Elengedhetetlen és szükségszerű az energiát termelő vállalatok reformja Szerbiában - jelentette ki Dubravka Đedović. A bányászati és energetikai miniszter a szerb közmédia műsorában azt mondta, Szerbia készen áll az energetikai szektorának átalakítására, annak érdekében, hogy kevesebbet költsön gáz- és villanyáramimportra. Az eddigi cégvezetési módszerek csődöt mondtak, és be kell vezetni a professzionális menedzsmentet. A tárcavezető kiemelte, a reformok legkésőbb áprilisig befejeződnek, és ezek a villanyáram árának emelését is magukba foglalják majd. „Tarthatatlanok a jelenlegi árak a rendszerünkben, különösen, ha tudjuk, hogy a világpiacon hihetetlen gyorsasággal emelkednek az árak. Csak novemberben a villanyáram megawatt óránként 150 euróról több mint 360-ra ugrott. A földgáz 440 dollárról 1300-ra nőtt, tehát ez kétszer-háromszor több, ami tarthatatlan. Azonban az állam folytatni fogja a szerb gazdaság és a lakossági villanyáram és a földgáz árának állami támogatását.”

Dubravka Đedović azt mondta, még a 11 százalékos áremeléssel is Szerbiában lesz az egyik legolcsóbb a gáz Európában. A bányászati és energetikai miniszter hozzátette, Szerbiában stabil a gáz- és áramellátás.

áram
villanyáram
energia
gáz
drágulás

Most

17:32, Frissítve: 17:40

Virágzik a tavaszi hérics

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár negyedik alkalommal szervezett sétát, amelynek úti célja a Krivaja patak lipári völgye volt, ahol Közép-Bácskában még megtalálható ez a ritka, veszélyeztetett növényfaj.
14:57, Frissítve: 19:00

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.