Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Új mezőgazdasági fejlesztések átadása Vajdaságban

2019-05-30
19:25
2019-05-30
21:16
Forrás
Pannon RTV
A Prosperitati Alapítvány szervezésében három kiemelt jelentőségű mezőgazdasági fejlesztést adnak át ma Vajdaságban.

A fejlesztéseket a magyar kormány 2016-ban elindított határon túli gazdaságfejlesztési programja keretében valósították meg. Temerinben délután 2 órakor az Elmed Kft. közepes léptékű gazdasági fejlesztésének ünnepélyes átadására került sor, majd fél 4-kor Kishegyesen az Agrokons Kft. nagy léptékű mezőgazdasági fejlesztését avatták fel. 17 órától a szabadkai Skala Garden Kft.-ben ugyancsak egy nagy léptékű gazdasági fejlesztés ünnepélyes átadására került sor. Az eseményeken jelen vannak Kiss-Parciu Péter, Magyarország határ menti gazdaságfejlesztéséért felelős helyettes államtitkára és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Kiss-Parciu Péter Magyarország határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Őri Ferenc, a kishegyesi Agrokons alapítója vágták át az üzem bejárata előtti szalagot.

Új, korszerű fémmegmunkáló CNC gépeket, 100 tonnás autódarut vásároltak valamint három gyárcsarnokot újítottak fel az 1,2 millió eurós nagy léptékű fejlesztésnek köszönve az Agrokons Kft.-ben, melyből 25 százalék önrész, 35 százalék vissza nem térítendő támogatás és 45 százalék banki hitel. Több mint harminc új munkahelyet létesítettek és minőségi javulást értek el.

Őri Ferenc, igazgató, Agrokons Kft.: „Mi 26 munkást vállaltunk, hogy ennek a fejlesztésnek keretében felveszünk a céghez, ezt bőven túlléptük, remélem, hogy sikerül még munkásokat alkalmaznunk. Valójában mi silóparkok telepítésével foglalkozunk és gépgyártással, jelentősen hozzájárul a gépek precíz előkészületéhez, illetve a felhasznált anyagok megmunkálásához, ugyanakkor a terepi munkában is rengeteg időt tudunk spórolni.”

A pályázók, a Prosperitati Alapítvány, a VMSZ és a magyar kormány támogatása - ez a partnerség, teszi lehetővé azt, hogy ez a térség, gazdaság fejlődni tudjon és az itt élő emberek itt tudjanak helyben boldogulni, itt tudjanak megerősödni, a jövőjüket itt tudják tervezni. - emelte ki Kiss-Parciu Péter Magyarország határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára.

Kiss-Parciu Péter, Magyarország határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára: „A munkahelyteremtés nagyon fontos szempont, de az is szempont volt, hogy olyan technológiai fejlődést tudjunk támogatni, ami ennek a projektnek a tekintetében különösen fontos, ami versenyképesebbé teszi az adott vállalkozásokat, és ezáltal ők meg tudnak jobban erősödni, és a versenyelőnyüket adott esetben fenn tudják tartani az itteni piacon és akár határon átnyúlóan is.”

A Prosperitati Alapítvány új pályázati kört hirdetett, de ezen túl az elkövetkező hetekben meg fognak jelentetni egy nyilvános felhívást, elsősorban a közepes és a nagy léptékű fejlesztések számára.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Az a szándékunk, hogy begyűjtsük azokat a fejlesztési elképzeléseket, amelyeknek a megvalósítását a jövő évre szeretnénk tervezni. Ezért azt szeretném mindenkinek javasolni, hogy próbálja végiggondolni a mostani helyzetét. Próbáljon példaként megélni megvalósított fejlesztéseket és elképzeléseket, próbáljon megfogalmazni olyan fejlesztési, fejlődési utakat, amelyeket a következő évben reményei szerint le tudunk szerződni, neki tudunk ugrani, mert az a meggyőződésünk, az a szándékunk, azért csináljuk, hogy megerősödjünk, hogy itt maradjunk, hogy visszavárjunk és vissza tudjunk fogadni olyanokat, akik ebben a pillanatban nincsenek itt.”

A magyar kormány határon túli gazdaságfejlesztési programja által ez idáig több mint 10 ezer sikeres pályázat született Vajdaságban, a támogatások összege már 40 milliárd forintnál tart.

Prosperitati Alapítvány
Kishegyes
Temerin
Szabadka
Kiss-Parciu Péter
Pásztor István

Most

19:19, Frissítve: 20:35

Exkluzív interjú James Bonddal

Egy ausztrál úriember, aki fiatalon mindennél jobban szeretett volna a legendás dupla nullás ügynök szerepében tündökölni a mozivásznon.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.