Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Új pályázatok a termelők számára

2023.02.10
13:33
2023.02.10
16:11
Forrás
Pannon RTV
Hamarosan új pályázatokat ír ki a termelők számára a tartományi mezőgazdasági titkárság.

A gazdák emellett köztársasági költségvetési forrásokra is számíthatnak. Az orosz-ukrán háború, a gazdasági válság és az elszabaduló nyersanyagárak mind-mind megnehezítik a földművesek életét.

Tiszakálmánfalván közel 60 bejegyzett mezőgazdasággal foglalkozó családi gazdaság működik. Legtöbben kukoricát, búzát és szóját termelnek. Tóth József kistermelő is ebbe a csoportba tartozik. A Prosperitati Alapítványnál kétszer is sikeresen pályázott. A tavalyi éve viszont a nagy szárazságok, a gazdasági válság, valamint a folyamatos drágulás miatt veszteségesnek bizonyult: „A szójában nagyot buktunk, kukoricában is, de nem annyira, mint a szójában, úgyhogy szerintem a szójababot nagyon leredukálják a gazdák, nem nagyon termelünk szóját.”

A tartományi mezőgazdasági titkárság idei költségvetése meghaladja a 10 milliárd dinárt, így a gazdák sok pályázatra számíthatnak. Többek között az állatállomány bővítése, öntözőrendszerek, kapcsolható eszközök fejlesztése is prioritást fog élvezni. Az első pályázatok február végén, március elején lesznek kiírva.

Ótott Róbert,
tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Külön fókuszálni fogunk az öntözőrendszerekre, ugyanúgy, mint az eddigi években is. Fontos ez azért, mert látjuk, hogy milyen volt a 2022-es év ilyen téren a gazdáknak, mindenféleképpen fejlesztésre van szükség. Az állattartók és egyéb más területek, a fiatal gazdák vonatkozásában fontos pályázatokat fogunk kiírni, és a kapcsolható eszközök fejlesztése is ugyanúgy az idei évben aktualitást fog élvezni.”

Az eseményen Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára többek között az E-Agrár, új elektronikus ügyintézési rendszerről beszélt, mely a mezőgazdasággal foglalkozó családi gazdaságokat veszi nyilvántartásba: „A mezőgazdasági minisztérium költségvetése 80 milliárd dinár, és ennek a 90 százaléka a támogatásokra van előrelátva és szubvenciókra. Ami nagyon fontos, hogy az E-Agrár beüzemelése és beindítása után tudnak majd a gazdák erre pályázni, és én bízom benne, hogy áprilistól elérhetőek lesznek ezek az eszközök és a pályázatok útján tudjuk folyósítani.”

A személyes találkozáson túl a gazdák a Magyar Szó, Magvető című mellékletéből is tájékozódhatnak minden aktuális mezőgazdasági témáról.

Varga Attila, szerkesztő, Magvető: „A Magvető minden kedden az anyalapban jelenik meg, az aktuális mezőgazdasági témákkal foglalkozik: időszerű tőzsdei jelentés, riportok és hírek a nagyvilágból, világpiaci hírek, hiszen minden gazdát az érdekli, hogyan tudja értékesíteni áruját, milyen időjárási viszonyokra számíthat. Megpróbálunk ezekkel a témákkal hétről hétre aktuálisak lenni.”

A Magyar Szó már több éve rendez élőújságot, hiszen rendkívül fontosnak tartja, hogy kapcsolatban legyenek az olvasókkal. Ezt minden évben nyereményjáték is kíséri.

Varjú Márta, főszerkesztő, Magyar Szó: „El kell mennünk az olvasók közé, és el kell mesélnünk, mit miért csinálunk, és hogy őértük csináljuk. Ezt megértik és visszajelzés van, hogy mit szeretnének a Magyar Szóban olvasni, és mi alkalmazkodunk ehhez.”

A Magvető élőújság sorozata április végéig fog tartani, következő állomása pedig Kishegyes.

pályázat
pályázatok
Tartományi Mezőgazdasági Titkárság
tartományi mezőgazdasági titkár
Tiszakálmánfalva
Prosperitati Alapítvány
Ótott Róbert
Juhász Attila
Varga Attila
Magvető
Magyar Szó
Varjú Márta

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.