Ugrás a tartalomra
Kereskedelmi bank
vajma.info

Újabb bankot vásárolhat Szerbiában az OTP

2017-11-11
23:26
2017-11-11
23:48
Forrás
MTI
Még az év vége előtt megkezdik a szerbiai Kereskedelmi Bank privatizációját, amelyre három érdeklődő van, közöttük az OTP Bank is - közölte szombaton a Večernje Novosti című belgrádi napilap.

A Kereskedelmi Bank (Komercijalna Banka) 41,7 százalékának tulajdonosa a szerb állam, míg 24,43 százalék az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), tíz százalék pedig a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) tulajdonát képezi.

A Večernje Novosti értesülése szerint a pénzintézet iránt az OTP mellett egy meg nem nevezett török bank, valamint az egyik legismertebb szerbiai vállalkozó, Miodrag Kostić is érdeklődik.

Az OTP Bank a legutóbb augusztusban terjeszkedett Szerbiában, akkor a görög érdekeltségű Vajdasági Bankot, valamint annak egyéb érdekeltségeit szerezte meg, így az OTP-csoport piaci részesedése 5,7 százalékra nőtt, ezzel a 7. legnagyobb szereplővé vált Szerbiában.

A Kereskedelmi Bank tőzsdei értéke 258 millió euró, egy részvénye 1825 dinárt ér, mivel azonban nyereséges pénzintézetről van szó, a Večernje Novosti szerint a vásárlónak ennél többet kellene fizetnie érte.

Egyelőre azonban nem lehet tudni, mikor kezdődhet meg a privatizáció, a banknak ugyanis jelenleg nincs vezetője. A végrehajtó bizottság korábbi elnöke, az osztrák Alexander Picker szeptember végén lemondott, újat egyelőre nem neveztek ki. A pozícióra a lap információi szerint egy bankvilágból és egy biztosítási szektorból érkező jelölt pályázik.

A Kereskedelmi Banknak az idei év első kilenc hónapjában mintegy 48 millió euró volt a nyeresége. Több, mint kétszáz fiókja van Szerbia-szerte, piaci részesedése 12 százalék. További 9 bankfiókja van Koszovóban, egy Montenegróban és egy Bosznia-Hercegovinában.

OTP
bank
Komercijalna
szerbia
kereskedelmi

Most

01:24

Enyhe földrengés Közép-Szerbiában

Szerdán este 20 óra 3 perckor a Richter-skála szerinti 3,2 fokozatú földrengést észlelt a Köztársasági Szeizmológiai Intézet Knić térségében, 20 km-re délnyugatra Kragujevactól.

Népszerű