Ugrás a tartalomra

Újabb hitelmoratórium Szerbiában

2020.07.28
10:21
2020.07.28
15:51
Forrás
Pannon RTV
Ismét haladékot kapnak azok, akik hitellel rendelkeznek - így döntött a Szerbiai Nemzeti Bank Végrehajtó Bizottsága.

Az újabb hitelmoratórium mind a polgárok, mind a vállalkozások számára igénybe vehető, augusztus 1. és szeptember 30. között.

Aleksandar Vučić a múlt héten egy tévéinterjúban azt mondta, Szerbia jelenleg jó gazdasági helyzetben van, ezért tovább kívánják segíteni a munkáltatókat. Sőt, még az egyének és vállalkozások esetében is folytatódhat a hitelmoratórium, meghatározott feltételek mellett. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Még több pénzt szeretnénk adni közvetlenül. A következő két hónapra, azaz júliusra és augusztusra - úgy hiszem, ez fontos a mi bátor mikro-, kis- és középvállalkozóinknak - kifizetjük a dolgozóik minimálbérének 60 százalékát. Nem azért, mert nem dolgoztak, éppen ellenkezőleg. Szeretnénk anyagilag tovább segíteni és erősíteni őket. A fodrászoktól a cipészeken át a bútorkészítőkig, mindenkit, akinek magánvállalkozása van.”

A hitelekkel kapcsolatban is döntés született az államfő nyilatkozata óta. A hiteltörlesztés felfüggesztését magánszemélyek, mezőgazdasági termelők, vállalkozók és vállalatok igényelhetik, ezt a bankok és hitelezők kötelesek július 31-ig felajánlani. Az ügyfeleknek augusztus 10-ig van lehetőségük visszautasítani a felfüggesztést, ha mégis fizetni szeretnének ebben az időszakban. Ezt személyesen, postai úton, interneten vagy telefonon tehetik meg. Zombori Imre, közgazdász, a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola igazgatója: „A polgároknak, illetve vállalatoknak 10 napjuk van arra, hogy ezt visszautasítsák. Tehát, ha nem utasítják vissza, ezt automatikusan elfogadottnak tekintik. A múltkori moratóriumot a gazdasági szubjektumok és polgárok, vagyis az adósok 90%-a használta fel. A Szerbiai Nemzeti Bank felmérte, hogy ez egy jó intézkedés arra, hogy a pénzügyi rendszer stabilitását megőrizzék.”

Zombori Imre hozzátette, a moratórium idején, a korábbihoz hasonlóan, a bankok nem számolnak fel késedelmi kamatokat, rendes kamatot viszont igen. A moratórium lejárta után pedig minimálisan, de magasabbak lesznek a törlesztési részletek. A moratórium kapcsán Vladimir Vasić beszélt a Szerbiai RTV vendégeként. A Szerbiai Bankok Szövetségének főtitkára elmondta, az intézkedés kölcsönökre és hiteltermékekre vonatkozik, például engedélyezett mínuszokra és hitelkártyákra. Hozzátette, törlesztésre háromféleképp van lehetőség. „Az egyik mód az, hogy azt a kamatot, amely ebben a két hónapban esedékes - tehát nem a késedelmi kamatról, hanem az egyszerű kamatról van szó - lineárisan osztják fel a fennmaradt tartozásra, a tartozás visszafizetését pedig meghosszabbítják 60 nappal. Ez az egyik lehetőség. A másik lehetőség, hogy amikor letelik ez az időszak, lehetőség van rá, hogy csak a kamatot fizessék ki, 60 nappal pedig meghosszabbodik a törlesztés ideje. Ez a második lehetőség. A harmadik lehetőség, hogy mindent egyszerre fizetnek ki.”

A moratórium megkezdéséről és időtartamáról, illetve minden más erről szóló információról a bankok és hitelezők hivatalos honlapján, vagy a bankfiókokban lehet tájékozódni.

hitel
hitelmoratórium
törlesztés
Szerbia
haladék

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.