Ugrás a tartalomra
Pixabay/AlLes

Újabb hitelmoratórium Szerbiában

2020.07.28
10:21
2020.07.28
15:51
Forrás
Pannon RTV
Ismét haladékot kapnak azok, akik hitellel rendelkeznek - így döntött a Szerbiai Nemzeti Bank Végrehajtó Bizottsága.

Az újabb hitelmoratórium mind a polgárok, mind a vállalkozások számára igénybe vehető, augusztus 1. és szeptember 30. között.

Aleksandar Vučić a múlt héten egy tévéinterjúban azt mondta, Szerbia jelenleg jó gazdasági helyzetben van, ezért tovább kívánják segíteni a munkáltatókat. Sőt, még az egyének és vállalkozások esetében is folytatódhat a hitelmoratórium, meghatározott feltételek mellett. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Még több pénzt szeretnénk adni közvetlenül. A következő két hónapra, azaz júliusra és augusztusra - úgy hiszem, ez fontos a mi bátor mikro-, kis- és középvállalkozóinknak - kifizetjük a dolgozóik minimálbérének 60 százalékát. Nem azért, mert nem dolgoztak, éppen ellenkezőleg. Szeretnénk anyagilag tovább segíteni és erősíteni őket. A fodrászoktól a cipészeken át a bútorkészítőkig, mindenkit, akinek magánvállalkozása van.”

A hitelekkel kapcsolatban is döntés született az államfő nyilatkozata óta. A hiteltörlesztés felfüggesztését magánszemélyek, mezőgazdasági termelők, vállalkozók és vállalatok igényelhetik, ezt a bankok és hitelezők kötelesek július 31-ig felajánlani. Az ügyfeleknek augusztus 10-ig van lehetőségük visszautasítani a felfüggesztést, ha mégis fizetni szeretnének ebben az időszakban. Ezt személyesen, postai úton, interneten vagy telefonon tehetik meg. Zombori Imre, közgazdász, a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola igazgatója: „A polgároknak, illetve vállalatoknak 10 napjuk van arra, hogy ezt visszautasítsák. Tehát, ha nem utasítják vissza, ezt automatikusan elfogadottnak tekintik. A múltkori moratóriumot a gazdasági szubjektumok és polgárok, vagyis az adósok 90%-a használta fel. A Szerbiai Nemzeti Bank felmérte, hogy ez egy jó intézkedés arra, hogy a pénzügyi rendszer stabilitását megőrizzék.”

Zombori Imre hozzátette, a moratórium idején, a korábbihoz hasonlóan, a bankok nem számolnak fel késedelmi kamatokat, rendes kamatot viszont igen. A moratórium lejárta után pedig minimálisan, de magasabbak lesznek a törlesztési részletek. A moratórium kapcsán Vladimir Vasić beszélt a Szerbiai RTV vendégeként. A Szerbiai Bankok Szövetségének főtitkára elmondta, az intézkedés kölcsönökre és hiteltermékekre vonatkozik, például engedélyezett mínuszokra és hitelkártyákra. Hozzátette, törlesztésre háromféleképp van lehetőség. „Az egyik mód az, hogy azt a kamatot, amely ebben a két hónapban esedékes - tehát nem a késedelmi kamatról, hanem az egyszerű kamatról van szó - lineárisan osztják fel a fennmaradt tartozásra, a tartozás visszafizetését pedig meghosszabbítják 60 nappal. Ez az egyik lehetőség. A másik lehetőség, hogy amikor letelik ez az időszak, lehetőség van rá, hogy csak a kamatot fizessék ki, 60 nappal pedig meghosszabbodik a törlesztés ideje. Ez a második lehetőség. A harmadik lehetőség, hogy mindent egyszerre fizetnek ki.”

A moratórium megkezdéséről és időtartamáról, illetve minden más erről szóló információról a bankok és hitelezők hivatalos honlapján, vagy a bankfiókokban lehet tájékozódni.

hitel
hitelmoratórium
törlesztés
Szerbia
haladék

Most

12:29, Frissítve: 14:22

Huszonöt éves az Emmanuel kamarakórus

Fennállásának a 25. évfordulóját ünnepelte vasárnap este az Emmanuel kamarakórus. A nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban bemutatott koncerttel és vendégfellépőkkel tették emlékezetessé a jeles jubileumot.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.