Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Újvidéken megnyílt a harmadik malom- és sütőipari kiállítás

2018-10-11
14:16
2018-10-11
17:08
Forrás
Pannon RTV
Belföldi és külföldi malmok, pékségek, valamint az ágazatban használt berendezéseket gyártó és forgalmazó cégek mutatkoznak be.

A rendezvényen szerbiai és külföldi szakmabeliek arra keresik a választ, hogy miként lehet stabil a búzatermelés, illetve milyen új módszereket lehetne alkalmazni a szakterületen.

Szerbiában 648 ezer hektárról közel három millió tonna búzát arattak a gazdák idén. Ennek fele kerülhet külföldi piacra. A szakemberek szerint a kenyérgabona minősége közel sem elégíti ki a követelményeket. Sági Ágoston szerint a termény komolyabb minőség ellenőrzést igényel. 

Sági Ágoston, Metron, Újvidék: „Átvételkor nagyon fontos volna, mint ahogyan Horvátországban van, két évvel ezelőtt bevezették, hogy típusvizsgálati eredménnyel kell, hogy rendelkezzenek azok a műszerek, amelyeket az átvételkor használnak.”

A szakmabeliek szerint az időjárási körülmények miatt romlott az idei búza és a belőle őrölt liszt minősége. Vukosav Saković, a Žita Srbije Társulás elnöke szerint a liszt közel sem elégíti ki a külföldi követelményeket: „A liszt kivitele igencsak lelassult, az elmúlt három hónapban egyharmadával csökkent a kivitel, ami aggasztó, mert van elegendő liszt kivitelre is, és vannak olyan malmok, amelyek a belföldi szükségleteinken túl is tudnak működni. Megeshet, hogy a malmok egy része csökkentett kapacitással működik a jövőben.”

A gazdák és a felvásárlók, illetve az agrártárca között folyamatosan téma a búza minőség szempontjából való felvásárlása, kifizetése és a szerbiai kenyérgabona külföldön való értékesítése. Az illetékes minisztérium támogatásokkal és új piacok megcélozásával tud segíteni a helyzeten - hangzott el a rendezvényen. Nenad Katanić, minisztersegéd, Mezőgazdasági Minisztérium, Szerbia: „A minőség-ellenőrző berendezések megvásárlásának támogatását, a rendeletek meghozatala által, amit a minisztérium megtett eddig. De nemzetközi egyezményeken keresztül is - Egyiptommal, Kínával és Indonéziával - feladatunk az új piacok megnyitása is, a kivitel lehetővé tétele.”

A kiállításon szerbiai és külföldi malom- és sütőipari berendezéseket gyártó cégek és forgalmazók mutatkoznak be szombatig és lehetőség nyílik a szakmai egyeztetésekre is.

Újvidék

Most

00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.
23:02, Frissítve: 23:14

Nem drágul a földgáz

Szerbia polgárainak egy része megnyugodhatott, mivel az illetékesek bejelentették, hogy ebben a fűtési idényben nem drágul a földgáz. Stábunk annak járt utána, hogy hogyan látják ezt a szabadkaiak.
20:33, Frissítve: 20:39

Gyásznapot rendelt el Szlovákia

A szerdán Nyitragerencsér közelében történt buszbalesetben 12 személy vesztette életét. A szlovák kormány a csütörtökön megtartott rendkívüli ülésén péntekre rendelte el a gyásznapot.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.