Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Újvidéktől Ópusztaszerig

2022.09.27
17:02
2022.09.27
20:10
Forrás
Pannon RTV
A Szerbia és Magyarország határ menti övezetében található kulturális hagyaték turisztikai népszerűsítése volt annak az IPA-projektnek a célja, amit az újvidéki EXIT Alapítvány és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közösen valósítottak meg.

A partnerek Újvidéken összegezték az elért eredményeket. A projekthez kötődő programok, tevékenységek 2021. február elseje és 2022. május 31. között zajlottak.

Pannon RTV/Bognár Róbert

A partnerek a projekt kivitelezése során arra törekedtek, hogy innovatív eseményekkel, zenei programok megszervezésével, attraktív videók elkészítésével járuljanak hozzá a kulturális hagyaték népszerűsítéséhez. Egyebek mellett egy olyan műsor is elkészült, amely Bács településre kalauzolja a nézőket.

Tanja Nježić, az Exit Alapítvány titkára: „Ennek a műsornak az volt a célja, hogy bemutassa a bácsi várat, a középkori erődítményt, továbbá hogy elmesélje az ehhez a vidékhez kötődő legendákat, érdekes történeteket mutasson be a hagyományos gasztronómiai ínyencségekről. Mindezt kiemelt régióbeli művészek fantasztikus zenéjével körítve. A műsor vendégei Lajkó Félix, Mile Kekin, Marko Louis és Rambo Amadeus voltak.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A kezdeményezés keretében az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban nemzetközi zenei előadóművészek léptek fel.

Turda Gábor, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark múzeumi vezetője: „Remek kezdeményezés volt abból a szempontból, hogy egyrészt a határral elválasztott, de mégis szomszédos két turisztikai régió között meglévő hidakat és kapcsolatokat erősíteni tudjuk. Ugyanakkor az EXIT Alapítvány, aki egyébként ismételten kitűnő partnernek bizonyult, mivel mi már dolgoztunk együtt, segítségével ki tudtunk nyitni egy új folyosót. Ezen a közösségi folyosón keresztül fiatal felnőtteket, a számunkra eddig nem prioritásként működő célcsoportot meg tudtuk közelíteni.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A tevékenységek turisztikai csoportlátogatások megszervezését is magukba foglalták Újvidéktől Ópusztaszerig. Emellett létrehoztak egy internetes oldalt is, ahol népszerűsíteni tudják a projekthez tartozó eseményeket, a kulturális hagyatékokat bemutató videókat.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „A különböző hozzáférési lehetőségeknek köszönve elektronikus úton több mint 8 millióan nézték meg azt a kisfilmet, amelyik ezekről az értékekről szól. Szerintem ez egy nagyon fontos dolog, mert idevonzza, leköti a figyelmet, felkelti az érdeklődést, megnyitja azt a teret amelyikben élünk, ebből mindenkinek csak haszna származhat.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Mindkét oldal hangsúlyozta: a programokkal az idegenforgalmat, a látogatók bevonzását szerették volna fellendíteni. Szerintük a tevékenységek eredményesek voltak és nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a jövőben is együttműködjenek.

IPA-projekt
Pásztor István
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
Újvidék
Bács

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.