Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Utcára vonulhatnak a vendéglátósok Belgrádban

2021.04.06
19:25
2021.04.06
20:04
Forrás
Pannon RTV
Rendezvényszervezőket, vendéglátósokat, éjszakai bárokat, esküvői szalonokat tömörítő egyesületek jelentették be, hogy jövő hétfőn utcára vonulnak a szerb fővárosban. Ahogyan ők mondják: a túlélésükért.
Pannon RTV/Idei Sándor

Az államtól pénzbeli segítséget kérnek, hogy legalább a felgyülemlett adósságaikat törleszteni tudják.

Bevételből alig, számlákból viszont egyre több van – mondja Boško Bubanja, az Ivent Industrija Egyesület képviselője. Szavai szerint a korlátozások több szolgáltatás munkáját lehetetlenítették el, és most a szerb államtól várnak pénzbeli segítséget. Hozzátették, ennek nagy részét úgyis az államnak fizetnék vissza. Követelik, hogy a járványhelyzet javulásával, még ha szabályozott körülmények között is, de újra elkezdhessenek dolgozni.

Boško Bubanja, az Ivent Industrija Egyesület képviselője: „Ha a helyzet is lehetővé teszi, határozzanak meg egy közeli dátumot, egy vagy másfél hónapon belül, amikor elkezdhetnénk dolgozni. A belgrádi Közegészségügyi Intézet meghatározott bizonyos előírásokat, melyek szerint a rendezvényipar működhetne. Követeljük, hogy a válságstáb szabályos formában is nézze át ezeket az előírásokat. Tudjuk, hogy nem hivatalosan már látták és elfogadták ezeket. Most azt követeljük, hogy formálisan is nézzék át ezeket, engedélyezzék, hogy dolgozhassunk.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A járványhelyzet kezdete óta az esküvői szalonok esetében például 85 százalékot esett vissza a forgalom, mivel csak kevés lagzit szerveztek meg. Ennél is nehezebb az éjszakai klubok és bárok tulajdonosainak helyzete. A járulékokat, különböző adókat és a bérleti díjakat ugyanakkor rendszeresen kellene fizetniük. Egy éjszakai klub felgyülemlett adóssága jelenleg átlagosan 50 000 és 80 000 euró között mozog.

Miša Relić, elnök, Éjszakai Bárok és Klubok Egyesülete, Belgrád: „Teljes moratóriumot kell bevezetni bármilyen állami megfizettetésre, számlazárolásra és ehhez hasonlókra. Meg kell tiltani még a magánszemélyeknek is, akik bérbe adják a helyiségeiket, hogy bárkit is kidobjanak legalább addig, amíg be nem fejeződnek majd ezek a tárgyalások, amik reményeim szerint következni fognak. Meg kell akadályozni, hogy a Szerbiai Villanygazdaság bármelyik vendéglátósnak is kikapcsolja az áramot. Egyetlen ok miatt: nincs miből kifizetnünk.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A járvány elején az államtól kapott segítség jól jött, de mostanra a legtöbb vendéglátós kilátástalan helyzetbe került – mondja Dario Prpić, a Szerbiai Vendéglátósok Egyesületének tagja.

„Az elején azt hittük, ahogyan az állam is, hogy ez rövid ideig fog tartani és elfogadtuk a segítő kezet, de mostanra 13 hónap után nekünk kötél van a nyakunk körül. Ezért felhívjuk az összes szakács, pincér, a kávézók és éttermek munkatársainak figyelmét, hogy hétfőn, 12-én csatlakozzanak a tiltakozáshoz és közösen próbáljunk meg eljutni az államhoz, hogy segítséget kapjunk.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Azt mondják, amennyiben az állam hétfőig nem mutat hajlandóságot a megsegítésükre, az egyesületek tagjai az utcára vonulnak, és a kormány épületénél tüntetnek majd. Hangsúlyozzák: békés tiltakozást szerveznek a járványügyi előírások betartásával. A résztvevőket arra kérték, viseljenek maszkot a tüntetésen.

Belgrád
vendéglátó
kávézó
étterem
pincér
Ivent Industrija
rendezvényipar

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:13, Frissítve: 19:40

A szabadkai kisipar története

Bemutatták Dragutin Miljković: A szabadkai kisipar története című könyvét ma Palicson. Az esemény a Könyvtár a szabadban elnevezésű programsorozat folytatása volt.
18:09, Frissítve: 19:23

Fák százait ültették el Topolyán

Faültetési akciót tartottak ma Topolyán. Mintegy 290 facsemetét ültettek el a helyi piactér környékén, illetve a tűzoltóság udvarában. Az eseményt az önkormányzat, a Caritas és az Arcus Környezetvédő Egyesület szervezte.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!