Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vajdaság-szerte megoldódik a mezőgazdasági flakonprobléma

2022.05.20
06:50
2022.05.20
08:11
Forrás
Pannon RTV
Egyre több helyen gyűjtik a vegyszeres dobozokat. Mit csináljunk a veszélyes hulladékkal?

Az eddigi években rendszerint fejtörést okozott a vajdasági gazdák számára, hogy mit kezdjenek a növényvédő szeres flakonokkal. Sokan otthon gyűjtik, mások a háztartási hulladék közé dobják, vagy elégetik. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében megoldódik a veszélyes hulladék szervezett gyűjtése és elszállítása Vajdaság-szerte. Az érdeklődők a lakhelyükhöz tartozó falugazdász irodában tudnak érdeklődni az akció részleteiről.

Tavasszal a permetezés is megkezdődik a mezőgazdaságban. A növényvédőszeres flakonokat, tasakokat, dobozokat ilyenkor általában a háztartási hulladék közé dobják, a földbe ássák vagy elégetik a gazdák. Sokan másképp gondolkodnak, és gyűjtik, várva az alkalmat, hogy egyszer lehetőségük lesz egy arra alkalmas helyen leadni. Ezek a csomagolások ugyanis veszélyes hulladéknak számítanak. Tavaly a környékbeli gazdák és nagy vállalatok problémája megoldódni látszott, ugyanis Magyarkanizsa községben először szervezték meg a kiürült vegyszeres flakonok szervezett elszállítását.

Marko Bojin, agrármérnök: „Én, mint növényvédős védem a környezetet is evvel hogy összegyűjtöm a kupakokat és nem dobálom szét, meg pláne nem dobálom a sima szemétbe, amit elvisznek a szemetesek, és ez miatt nem szennyezzük a környezetet. Mi, mint cég mindig külön muszáj, hogy bánjunk ezzel a veszélyes szeméttel, vagyis a kupakgyűjtésekkel. Sima jumbo nagy zsákokba tartsuk őket. Egyszer évente a kanizsai község szokta pályáztatni az összegyűjtést, és akkor nekünk is könnyebb, mint cégnek, mert valójában nekünk is kell papír, hogy evvel a veszélyes szeméttel, mit csinálunk, hogy kezeljük.”

Pannon RTV

A gyűjtést azért végzik, hogy a mezőgazdasági termelők az üres flakonokat ne dobják és ne ássák, vagy égessék el. Az elmúlt év tapasztalata pedig azt mutatja, hogy az akcióval a termelők is elégedettek.

Bata Norbert, mezőgazdasági termelő, Palics: „Legtöbbet kukoricát ültetünk, napraforgót és búzát is. Használunk keskeny és széles levelűre különböző gyártótól, különböző hatóanyagú vegyszereket, attól függ, hogy éppen mit mikor permetezünk. Ezek ilyen műanyag flakonok, fél literes, egy literes, öt és tíz literes kiszerelésben. Ezeket gyűjtjük, és vannak ilyen alumínium tasakok, azokat is gyűjtjük de nem tudunk még vele mit csinálni. Tavaly volt Horgoson, én oda vittem egy nagy utánfutónyit. Gyűjtöttük az évek során műanyag zsákokba és majd lesz vele valami. És akkor így szerencsére sikerült ott leadni őket. De jó, hogy megszervezik itt Palicson, akkor nem kell vinni Horgosra ezeket a műanyag dobozokat.”

A vegyszeres flakonok elszállítását a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezi meg. Magyarkanizsa községben júniusban lehet majd leadni a szennyező csomagolásokat. Az érdeklődők bővebb információt a helyi falugazdász irodában kaphatnak, vagy a 062/800-65-33-as telefonszámon.

Skutera Éva, falugazdász, Magyarkanizsa: „Az elmúlt évben három helyszín volt meghatározva, tehát ez volt Horgos, Magyarkanizsa és Orom. Amennyiben igény van rá, akkor a többi településre is be tud menni a kamion összegyűjteni a flakonokat, ha egy megfelelő mennyiség összegyűlik. A pontos helyszínekről később tudom informálni a termelőket.”

Pannon RTV

Idén azonban már nem csak Magyarkanizsa községben gyűjtik, Palicsra is várják azokat a termelőket, akik a flakonokat le szeretnék adni. Balog Anita, falugazdász, Palics: „A SECPA egyesülettel működünk együtt már több éve. Palicson most lesz először megszervezve. Az egyesület megadott napokon el fogja szállítani ezeket a vegyszeres flakonokat, és a termelőknek annyi dolguk van, hogy az adott időpontban és helyszínen elhozzák nekünk műanyag zsákokba csomagolva. Június 23-án, hatodik hónap 23-án lesz Kelebia, Palics, Hajdújárás és Királyhalmi vonalon megszervezve. Pontos helyszínek, illetve időpontok még nincsenek lefixálva, erről értesíteni fogjuk időben a termelőket. Nálam tudnak érdeklődni a 062/800-65-32-es telefonszámon és itt tudnak kapni műanyag zsákokat is hogyha érdekeltek a gyűjtésben. Már telefonon is kezdtem a termelőket értesíteni és már többen jelezték, hogy kérnek majd zsákot és hogy hoznák, illetve felvetettek újabb problémákat, mint a lejárt növényvédő szereknek a kezelése, és majd erre a jövőben keresünk megoldást.”

Zenta községben is lehetőség lesz leadni az említett flakonokat. Június 14-én hét helyszínen: Zentán, Felsőhegyen, Bogarason, Híressoron, Kevin, Törökfaluban és Tornyoson is gyűjtik a vegyszeres csomagolásokat. Az összegyűjtött flakonokat az elszállítást követően feldolgozzák. A falugazdászok kérik a termelőket, hogy csatlakozzanak az akcióhoz, hogy a flakonok lehetőleg ne máshol kössenek ki. Szerbiában a veszélyes hulladék kezelése sajnos még gyerekcipőben jár. A hatékony hulladékgazdálkodás érdekében a többi, veszélyes hulladéknak számító csomagolóanyagok gyűjtésére és feldolgozására is megoldást kell találni.

flakon
Közügyek

Most

18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű