Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Vajdaság-szerte a végéhez közeledik a búza betakarítása

2020-07-11
11:08
2020-07-11
17:48
Forrás
Pannon RTV
A hozamok körzetenként változóak, de átlagosan hektáronként 4-5 tonnás hozamot jegyeznek a gazdák. Az illetékesek szerint a tavaszi szélsőséges időjárási viszonyok a legkevésbé sem voltak kedvezőek.

Az utolsó rend búzákat vágja a zentai Burány Krisztián. Jó hozamot ért el, hektáronként 7,5-8 tonnát is aratott. Tekintettel arra, hogy a kísérleti parcellákon a drágább agrotechnikát választotta, nagyobb termésre számított.

„A jó eredménynek alapja az agrotechnika. Ezen a parcellán az elővetemény olajrepce volt, a nedvességet úgy ahogy tudtuk, megőriztük, amennyit kaptunk a vetéstől eddig, itt drága agrotechnikát alkalmaztunk, háromszoros fungicides kezelés, négyszer levéltrágyázás. Amit egy búzának meg kell adni, amit az agrármérnökök mondanak, azt én megadtam és így értük el ezeket az eredményeket.”

Az agrármérnökök rámutattak, hogy a jó eredmény alapja nem csak a fajtaválaszték, hanem az alkalmazott agrotechnika is. Németh Alfréd fontosnak tartja a búzánál a növényápolási munkákat: „Az egymás melletti parcellákon is különböző volt a hozam. Akik a gombaölő kezelést megcsinálták egyszer, kétszer, valaki háromszor is, az meglátszik a termésen, egészségesebb a búza, sokkal szebben tudta megtölteni a szemeket. Aki még lombtrágyát is alkalmazott, a vegetáció folyamán, az alaptrágya és a fejtrágyáról nem is beszélve, amit muszáj megcsinálni, az a termésen is látszik. A hozamkülönbség több mint egy tonna is lehet.”

A szélsőséges időjárási körülmények most bebizonyították, hogy a búza termesztésénél is fontos az elővetemény megválasztása – mondta Sípos Csaba agrármérnök. Kiemelte: „Ha napraforgó vagy répa után ültetünk búzát, akkor a hozam egy kicsit aládob. Különben ha az év nagyon jó, van elegendő csapadék, megfelelő a kalászosokra, akkor a különbség sokkal, de sokkal kisebb.”

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy az eredményes búzatermelés egyik alapja a fémzárolt vetőmag alkalmazása, valamint a minőségi, azaz javító búzafajták termesztése.

búza
aratás
Sípos Csaba
mezőgazdaság

Most

16:48, Frissítve: 17:00

Jövő héten is kánikula lesz

Folytatódik a kánikula a jövő héten is térségünkben - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet honlapján. Tegnap 36,7 Celsius-fokot mértek Budakalászon.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.