Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vajdaságban javában tart a gyümölcsök betakarítása

2019-08-26
13:26
2019-08-26
19:14
Forrás
Pannon RTV
Horgosnál az őszibarackot, Újvidék környékén a szilvát szedik a gazdák. A gyümölcsök szépek és egészségesek, viszont a piac felvevőképessége gyenge. Nehezen értékesíthető az idénygyümölcs.

Szinte roskadásig teltek a szilvafák Borbás Géza gyümölcsösében. A 200 fáról nyolc tonna termést vár. Sok a hulló gyümölcs, ami leveszi a vámot a hozamról. A minőséggel elégedett, de az értékesítés akadozik. „A hűtőháznak 2,5-3 tonna gyümölcsöt szoktunk átadni, az idén viszont nem vettek semmit tőlünk, ezért adtunk el pálinkának 500 kilókat, aztán 300 kilókat. Ami megmarad, azt én kifőzöm pálinkának, igyekszünk, hogy minél kevesebb szilva vagy gyümölcs menjen kárba.”

A szőlőben megkezdődött a szüret. A korai fajtákat szedik a gazdák, a késeiek pedig szépen érnek. Fekete Andor bácsfeketehegyi termelő minőségi hozamban reménykedik, hiszen sikerült megvédenie a szőlőt a betegségektől. „Az idei év is tartogatott kihívást számunkra, elsősorban a tavalyi év után, miután teljes mértékben elfagyott a szőlő, az első feladatunk az volt, hogy a tőkéket újból kondícióba tudjuk hozni, vissza tudjuk hozni őket a kordon–karokra, ennek értelmében az idén egy fél terméssel tudunk kalkulálni.”

A gyümölcstermesztőket a változékony időjárás, a tavaszi sok csapadék, majd a hirtelen felmelegedés és a gombabetegségek megjelenése sújtotta a legjobban. A növényvédelem összetettebb volt, mint az előző években, így a kiadások is megnövekedtek. A gyümölcs ára azonban nem emelkedett, például az őszibarackért is 8-10 dinárt kínálnak a felvásárlók.

gyümölcs
betakarítás
szilva
őszibarack

Most

09:51, Frissítve: 10:03

Tanyavilág, ahogyan Gallusz László látja

Tanyák, Sorsok – Tanyasorsok címmel jelent meg Gallusz László nyugalmazott újságíró, műsorszerkesztő legújabb, önálló kötete, amelyben a bácskai és bánáti tanyavilág múltját és jelenét mutatja be.
21:57, Frissítve: 22:03

Mi az óbecsei sárga víz titka?

Óbecsén négy artézi kút működik, sárga vizüket nagyon sokan isszák. Két kút vizét néhány hétig tilos volt fogyasztani. Egy ideje ismét iható víz folyik ezekből a kutakból.
21:37, Frissítve: 21:48

Felgyorsul-e Szerbia EU-csatlakozási folyamata?

Az új csatlakozási fejezet megnyitásáról és Szerbia EU-s csatlakozási lehetőségeiről beszélt Kovács Elvira, a Szerbiai Parlament Európai Integrációs Bizottságának elnökhelyettese a Közügyekben.
21:18

Győzött a Liverpool és a Napoli

A Bajnokok Ligája utolsó csoportkörének délutáni mérkőzésein nem született meglepetés a Napoli hazai pályán győzte le a Genk együttesét, míg a Liverpool idegenben bizonyult jobbnak a Salzburgnál.

Népszerű

kokain por

Kokainfogás Röszkén

Százmillió forint értékű kokainfogás volt a röszkei határátkelőn – tájékoztat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.