Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vajdaságban javában tart a gyümölcsök betakarítása

2019-08-26
13:26
2019-08-26
19:14
Forrás
Pannon RTV
Horgosnál az őszibarackot, Újvidék környékén a szilvát szedik a gazdák. A gyümölcsök szépek és egészségesek, viszont a piac felvevőképessége gyenge. Nehezen értékesíthető az idénygyümölcs.

Szinte roskadásig teltek a szilvafák Borbás Géza gyümölcsösében. A 200 fáról nyolc tonna termést vár. Sok a hulló gyümölcs, ami leveszi a vámot a hozamról. A minőséggel elégedett, de az értékesítés akadozik. „A hűtőháznak 2,5-3 tonna gyümölcsöt szoktunk átadni, az idén viszont nem vettek semmit tőlünk, ezért adtunk el pálinkának 500 kilókat, aztán 300 kilókat. Ami megmarad, azt én kifőzöm pálinkának, igyekszünk, hogy minél kevesebb szilva vagy gyümölcs menjen kárba.”

A szőlőben megkezdődött a szüret. A korai fajtákat szedik a gazdák, a késeiek pedig szépen érnek. Fekete Andor bácsfeketehegyi termelő minőségi hozamban reménykedik, hiszen sikerült megvédenie a szőlőt a betegségektől. „Az idei év is tartogatott kihívást számunkra, elsősorban a tavalyi év után, miután teljes mértékben elfagyott a szőlő, az első feladatunk az volt, hogy a tőkéket újból kondícióba tudjuk hozni, vissza tudjuk hozni őket a kordon–karokra, ennek értelmében az idén egy fél terméssel tudunk kalkulálni.”

A gyümölcstermesztőket a változékony időjárás, a tavaszi sok csapadék, majd a hirtelen felmelegedés és a gombabetegségek megjelenése sújtotta a legjobban. A növényvédelem összetettebb volt, mint az előző években, így a kiadások is megnövekedtek. A gyümölcs ára azonban nem emelkedett, például az őszibarackért is 8-10 dinárt kínálnak a felvásárlók.

gyümölcs
betakarítás
szilva
őszibarack

Most

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Mérik a sebességet a rendőrök

Fokozott ellenőrzés az utakon

Mától kezdve fokozott közúti ellenőrzést végeznek Szerbia-szerte az utakon - tájékoztat a szerbiai belügyi tárca.