Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/illusztráció

Van, ahol nem elég a munkás

2017-08-23
18:44
2017-10-04
12:25
Idénymunkásra például ebben az időben nagy szükség van.

Gondot okoz a munkaerőhiány Vajdaságban. Csak nehezen találnak munkásokat a helyi vállalatok és vállalkozók. A probléma ugyanúgy érinti a multinacionális cégeket, mint a gazdálkodókat. Egyébként a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint az elmúlt 25 évben most a legalacsonyabb a munkanélküliség Szerbiában.

Munkást keresünk - egyre gyakrabban lehet találkozni ilyen vagy ehhez hasonló kiírásokkal Vajdaságban. Éttermekben, kávézókban, pékeknél és boltokban is folyamatosan keresnek alkalmazottakat. Azonban a munkáshiány nem csak a felsorolt példákra vonatkozik.

A kép eltávolítva.
A szabadkai Masterplast szigetelőanyag-gyár több száz munkást foglalkoztat. A cég további bővítést tervez, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő munkaerő - mondta Bunford Tivadar. A szabadkai vállalat igazgatója hozzátette, a munkaerőhiány miatt Kishegyesről buszjáratot is indított. „Folyamatosan vesszük fel az embereket, a munkavállalókat. Naponta legalább tíz meghallgatás van. Azt el tudom mondani, hogy jelentkezők vannak, de a munka jellege miatt, a tíz jelentkezőből körülbelül ketten maradnak.”

A kép eltávolítva.
A munkaerőhiány több szektort is érint. Az idényjellegű mezőgazdasági munkához csak nehezen találnak dolgos kezeket a gazdák.
A kép eltávolítva.
Nem csak gyári munkásokból, hanem idénymunkásokból is hiány van. Ennek fő oka, hogy a fiatalok külföldön próbálnak boldogulni - mondják a gazdák.

A horgosi határban őszibarackot, almát, szőlőt és bodzát is termeszt a Serfőző család. Sok munkásuk már évek óta náluk keresi meg a kenyérre valót. Bálint Dianna:
„- Mióta dolgozik itt?
- Már évek óta, de most például tavasz óta, ebben az évben.
- Szeret itt dolgozni?
- Szeretek, jó a gazda, nem kiabál, türelmes.”

A napszámosok órabére kétszáz dinár körül alakult Serfőzőéknél. Mivel gyér almatermésre számítanak a gazdák, az órabérek valószínűleg nem változnak nagy mértékben. A horgosi Serfőző Jenő igyekszik jó feltételeket teremteni munkásainak, ezzel is biztosítva, hogy a termés időben be legyen takarítva. „Kevesebb munkás van. Egyesek nagyon nagy problémába bonyolódnak ebből kifolyólag. Én, hála Istennek, úgy érzem, hogy minálunk még túljelentkezés is lesz. Most jön az ideje a nagy betakarító munkáknak, szüret, barackszedés vége, almaszüret is lesz majd. Feleségemen láttam, hogy aggódott, hogy leszünk-e elegen.”

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint, a munkaközvetítő nyilvántartásában több mint 630 ezer munkanélküli szerepel, ami alapján 14,6 százalékos a munkanélküliség Szerbiában. Az európai uniós átlag jelenleg 10 százalék alatt van.

Van, ahol nem elég a munkás

munkás
foglalkoztatás
munkanélküliség
Masterplast
idénymunkás

Most

12:12

Összefogásban az erő

Összefogott a jövő vasárnap tartandó oromhegyesi helyi közösségi választás mintegy 15 jelöltje, hogy önkéntes munkával megszépítsék az egyik helyi játszóteret.

Népszerű