Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Van-e üzlet a nyúltenyésztésben?

2022.01.19
10:44
2022.01.19
16:14
Forrás
Pannon RTV
A vajdaságiak igen ritkán fogyasztanak nyúlhúst.

Vajdaság-szerte egyre többen hagynak fel a nyúltenyésztéssel. Bár pár évvel ezelőtt még ígéretes és gyorsan megtérülő befektetés volt a nyulak tartása, a gazdák szerint a mostani takarmányárak már felélik a belőlük származó nyereséget.

A moholi Dóczi György hat évig jelentős egyedszámmal vett részt a piacon. Ma már csak saját kedvtelésére tartott meg pár tapsifülest, mert ahogyan ő mondja, nem ellensége saját pénztárcájának. „Hat éve megszüntettem teljesen, mert ezekért a takarmányárakért nem lehet piacra tartani, mert amit fizettek érte, azért a 200 dináros árért, nem volt érdemes tartani.”

A nyulak jól szaporodó állatok, húsuk diétás, könnyen emészthető, valódi ínyencfalat. Mindemellett még prémet is adnak. A nyúlágazat mégis végnapjait éli térségünkben - mondja Világos Valéria, Ada községi falugazdász. „Nálunk elég kevés nyúltenyésztő van. Ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy a Kincstárba való bejegyzésnél nem tudjuk külön bejelenteni a nyulakat, mert nincs rá mód. Pályázat szempontjából itt, Szerbiában nincs nyitott pályázat, és tudtommal nem is volt nyúltenyésztőknek, egy alkalommal volt a Prosperitátinál, de jelentkező akkor sem volt.”

A háztáji nyúltartást a piaci körülmények is nehezítik. A felmérések szerint évente nem több mint 20 deka nyúlhúst fogyaszt átlagosan egy vajdasági lakos. A zentai Urbán Tamás nyúltenyésztő bízik benne, hogy rövid időn belül megfordul a tendencia. Hét éve foglalkozik nyulakkal, jelenleg francia Hycole hibrideket tart. „Megtetszett a fajta, mert nem kell annyira és úgy etetnem, mint a parlagi vagy a vásárba vett egyszerű nyulakat. Kicsivel többe is kerül azért, mint egy egyszerű nyúl, de gyorsabban elkészülnek, kb. három hónap alatt normális takarmányozással olyan 1,90-2 kiló körül van felpucolva egy nyúl.”

A tenyésztőtől megtudtuk, élve továbbtartásra több nyulat is elad. Konyhakész állapotban viszont a nyúlhús kilója jelenleg 600 dinár körül alakul, és leginkább az idősebb korosztály vásárolja előszeretettel.

nyúl
nyúltenyésztés
nyúltartás
nyúlhús
prém

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.
20:54, Frissítve: 08:06

Továbbra is feszült a helyzet Koszovó északi részén

A helyi szerbek ugyanis nem ismerik el az időközi helyi szintű választások eredményeit és a polgármesteri hivatalok előtt tüntetnek, jelenleg békésen. Hétfőn viszont összecsaptak a KFOR békefenntartóival. A NATO további 700 katonát küld a régióba.

Népszerű