Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Van lehetőség a zöldségtermesztésben?

2019-12-04
15:55
2019-12-04
17:50
Forrás
Pannon RTV
Dreán egy nagy fóliasátrat építettek, munkát is adtak embereknek, és arra képezték az ottaniakat, hogyan lehet önfenntartó módon a kertet művelni.

Egy 630 négyzetméteres fóliasátrat állítottak fel Dreán, valamint öt helyi lakosnak segítettek abban, hogy saját szükségletre megtermeljék a zöldségeket a SocioAgro projekt részeként. Ma tartották meg a projekt zárórendezvényét a dreai Lurkóházban, ahol az eredményeket is ismertették.

A kétéves projekt során a résztvevők a konyhakerti növények termesztéséről szerezhettek bővebb ismereteket, emellett pedig számos szakmai képzésen, szakmai kiránduláson vehettek részt. Gergely Barnabás, projektmenedzser, SocioAgro: „Itt folyamatos termesztés zajlott, és úgy néz ki, hogy ami a projektnek igazán a sikere, hogy az itt résztvevők, a projektben résztvevők később majd önállóan is fognak tudni gazdálkodni, és már el is kezdték tervezni a gazdálkodásukat jövőre.”

A két éve tartó SocioAgro határon átnyúló IPA-projekt elsődleges célja az önfenntartó kertművelés megalapozása és a Lurkóházak konyhájának friss zöldséggel való ellátása - mondta Kondé Lajos, a szegedi Katház Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. „Azt gondoltuk és azt éreztük, hogy az embereknek szükségük van arra, hogy valami remény legyen a szívükben, egy távolabbi célt tudjanak felismerni, és ez a távolabbi cél azt jelenti, hogy én meg tudok élni, boldog tudok lenni a magam a környezetében, a magam világában úgy, hogy a munkának megérzem az örömét, a tevékenységét, az alkotó erejét.”

A projekt munkahelyet biztosított öt munkanélküli dreai lakos számára, de emellett társadalmi hatása is volt a kis közösségre - mondta Harmath Károly, a Poverello Alapítvány igazgatója. „Amin gondolkodunk, hogy hogyan folytassuk ezt tovább. Ez egy nagy kihívás számunkra, reméljük, hogy sikerül megoldást találnunk, de komoly kihívás, mégis csak sok minden lett befektetve, a fóliasátorba, meg az emberekbe is, tehát tanították őket, hogy mit hogy kell termeszteni, úgyhogy ez egy gyönyörű projekt volt, tartalmas projekt.”

A projektet a szegedi Katház Közhasznú Nonprofit Kft. és a szerbiai Poverello Alapítvány közösen szervezte meg, az Európai Unió pedig közel 190 ezer euróval támogatta.

zöldségtermesztés
konyhakertészet
Drea
Poverello Alapítvány
IPA projekt
IPA
SocioAgro program
Gergely Barnabás
Kondé Lajos
Harmath Károly
uniós projekt

Most

13:13, Frissítve: 13:40

Idén silányabb a nád minősége

A ködös, nyirkos időjárás miatti kényszerszünet után újraindult a nád vágása Erzsébetlak környékén. Egyre kevesebben végzik ezt az emberpróbáló munkát, pedig a nádat már gépekkel vágják.

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.