Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Várhatóan 4 százalékkal emelik a nyugdíjakat Szerbiában

2020-09-01
17:15
2020-09-01
17:28
Forrás
Blic
Egy 27 ezres átlagnyugdíjra nézve a növelés havonta mintegy 1100 dinár pluszpénzt jelenthet januártól.

A 4 százalékos nyugdíjemelésre minden szerbiai nyugdíjas számíthat a következő év elejétől. A szerb kormány továbbra is a svájci modell szerint kívánja megvalósítani a 2025-re tervezett célját, ami szerint a legkisebb nyugdíj akkor majd eléri a 440 eurót. Ennek érdekében a Nemzetközi Valutaalap küldöttségével előrelátott októberi találkozón a szerb gazdasági küldöttség a svájci modell fejlesztését javasolja majd. A Fiskális Tanács is négyszázalékos nyugdíjemelésre számít. Idén a nyugdíjak 5,4 százalékkal nőttek, most viszont – a koronavírus okozta válság miatt – valamivel enyhébb növekedésre kell számítani. Szerbiában egyébként 1,7 millió nyugdíjas él.

nyugdíj
emeles
január
Szerbia
százalék

Most

16:00

Ma van a Nemzetközi Jegesmedve Nap

A jegesmedvék életük nagy részét a Jeges-tenger jegén töltik, a világ egyik leghidegebb környezetében. Megközelítőleg 21 és 31 ezer egyed él a Földön, de sok más állathoz hasonlóan őket is fenyegeti a klímaváltozás.
15:28, Frissítve: 17:24

2037 méternyi kolbász tekeredett Turián

A Turiai Kolbászfesztiválon a járványügyi helyzet miatt idén az ünnepség és a vásár elmaradt. Csak a Guiness-rekordot tartó kolbász készítőiből és a szervezőkből, valamint a kolbászkészítő verseny kisszámú résztvevőjéből állt az idei esemény.
15:01, Frissítve: 17:00

Disznótor a muzslyai réten

A muzslyai réten, Budai Zoltán tanyáján, ma baráti körben hagyományos disznótor volt, amelynek az „áldozata” egy háromszáz kilogrammos jószág volt.

Népszerű

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.