Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

A vártnál jobb évet zártak a méhészek 2022-ben

2023.02.12
11:59
2023.02.13
16:39
Forrás
Pannon RTV
Az előző évekhez képest sokkal több méz lett, viszont a nagybani felvásárlási árak igen nagy gondot okoznak. A termelők többsége így alig tudja értékesíteni, sokan a piacokon árulnak.

Szerbiában megközelítőleg egymillió méhkas van, ami 44%-kal több, mint tíz évvel ezelőtt.

Több helyen is megtalálható a méz a magyarkanizsai piacon. A méhészek itt árulják a tavalyi mézet. Nagy a választék, de ennek ellenére gyenge a vásárlóerő. Csubrilo Zoltán méhész és a helyi Méhész Egyesület elnökségi tagja elmondta, volt olyan nap, amikor közel 20 kilogramm mézet is tudott értékesíteni. Elmondása szerint most a kínálatból is látszik, hogy tavaly sokkal több mézet sikerült pörgetni, mint az előző években.

Csubrilo Zoltán, méhész: "A tavalyi év egy jó erős, közepes évnek mondanám, így az öt éves tapasztalatból. De a szárazság kihatott a késő nyári méztermésre. Szerencsés esetünk volt május 20-án, amikor volt egy enyhe kis eső, ez miatt talán akácméz is több termett."

A termelő kiemelte, a tavalyi év eleje jól indult, de az időjárási viszontagságok miatt sajnos kevesebb lett a méz. Ebből kifolyólag a méhészek is kisebb léptekkel tudnak csak fejlődni. Kordován Miklós évtizedek óta méhészettel foglalkozik. Mint mondja sosem pályázott, bejegyzett termelőként csak a méhcsaládok után kapott és kap 800 dinárt, ami kevés segítség. Szerinte a méz felvásárlási árának stabilizálása lenne a legjobb megoldás, és annak behozatalának megszüntetése. Egyébként a piacon 800 és 1300 dinár között kapható egy üveg méz, míg a nagybani felvásárlási ár ettől sokkal olcsóbb.

Kordován Miklós, méhész: "Ősszel a virágméz volt 3 euró, most adnak 2-2.20-at és attól kevesebbet. Leverték a méz árát, és ami a Szerbiai Méh Szövetség által kialakított csomagolónál, is egyszerűen nem veszik, vagyis csak az akácot, semmi mást."

A teljes mézexport 2022 első 10 hónapjában 23%-kal volt alacsonyabb, mint az előző évben. A méz elsősorban Olaszországba, Norvégiába és Németországba lett exportálva, míg Moldovából, Ukrajnából és Új-Zélandról importálta Szerbia a legtöbb mézet.

méz
ár
méhész
Magyarkanizsa

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.

Népszerű