Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Veszélybe kerülhet a gyümölcstermés egy része

2022.03.07
13:13
2022.03.07
19:37
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt napokban -4,-5 fokot mérhettünk a hajnali órákban. A gyümölcstermesztők nem örülnek a márciusi fagynak, hiszen az megtizedelheti a termést. Egyelőre azonban nincs fagykár.

Urbán Károly 2 hektáron termeszt almát, fél hektáron őszibarackot, további fél hektáron pedig szilvát, körtét és cseresznyét. A hétvégén bekövetkezett fagy egyelőre nem okozott kárt a gyümölcsfáiban, hiszen alig indult meg a rügyezés. Az igazi veszélyt az áprilisi, májusi fagyok jelentik - mondja.

„Nem gondolom, hogy ez még valami kárt okozna, mert aki a múlt évben jól el tudta végezni a növényvédelmet, tehát beértek a vesszők, tudta kicsit hátráltatni a bimbók fejlődését, akkor kibírják a hidegebbet. Ezt a -4,-5 fokot biztosan kibírják, majd meglátjuk, hogy mi lesz később. Én minden évben szoktam a fagykárra biztosítani.”

Az almafákon kívül az őszibarack-, illetve a cseresznyefákat is szemügyre vettük a termelővel.

A csonthéjasok alapvetően kevésbé fagytűrőek, mint pl. az alma. A termelő szerint azonban kár temetni az idei barack-, illetve cseresznyetermést. A megtekintett barackültetvényben sem keletkeztek károk.

Azt, hogy a csonthéjasok érzékenyebbek a hidegre, Bognár Pásztor Hajnalka is megerősítette. Szabadka város mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácstagja elmondta, Vajdaságban évek óta megtizedeli a termést a tavaszi fagy, bízik benne, hogy az előttünk álló napokban nem lesz ettől hidegebb.

„Főleg a kajszibarack lehet problémás, de az őszibarackok is megindultak. Minden attól függ, hogy milyen fázisban vannak. A virág a legérzékenyebb, annak is a bibeszála. Attól még nem kell tartani, hogy virágoznak a fák, de a korai fajták már elég jól elindultak. Tavaly és tavalyelőtt is észrevettük, hogy bizonyos fajtájú almákban is kárt tett a mínusz hőmérséklet.”

A fagy ellen többféle módon is védekezhetnek a termelők. Az egyik ilyen, ma már kevésbé népszerű módszer a füstölés. Bognár Pásztor Hajnalka kiemelte, ez nagyon időigényes, így most már inkább a különféle készítmények mellett adják le voksukat a termelők. Ezekkel a biostimulátorokkal közvetlenül a fagy előtt kell kezelni a növényt, ugyanis ezáltal növekszik az immunitásuk.

fagy
gyümölcs
gyümölcsös
fagykár
Bognár Pásztor Hajnalka

Most

19:25, Frissítve: 19:46

Farsangi táncház a VM4K-ban

Farsangi táncházat tartottak a szabadkai VM4K-ban. A mulatság jelmez bemutatóval kezdődött. A gyerekek a legkreatívabb jelmezeket öltötték magukra.
15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.

Népszerű