Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Veszélybe kerülhet a gyümölcstermés egy része

2022.03.07
13:13
2022.03.07
19:37
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt napokban -4,-5 fokot mérhettünk a hajnali órákban. A gyümölcstermesztők nem örülnek a márciusi fagynak, hiszen az megtizedelheti a termést. Egyelőre azonban nincs fagykár.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Urbán Károly 2 hektáron termeszt almát, fél hektáron őszibarackot, további fél hektáron pedig szilvát, körtét és cseresznyét. A hétvégén bekövetkezett fagy egyelőre nem okozott kárt a gyümölcsfáiban, hiszen alig indult meg a rügyezés. Az igazi veszélyt az áprilisi, májusi fagyok jelentik - mondja.

„Nem gondolom, hogy ez még valami kárt okozna, mert aki a múlt évben jól el tudta végezni a növényvédelmet, tehát beértek a vesszők, tudta kicsit hátráltatni a bimbók fejlődését, akkor kibírják a hidegebbet. Ezt a -4,-5 fokot biztosan kibírják, majd meglátjuk, hogy mi lesz később. Én minden évben szoktam a fagykárra biztosítani.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Az almafákon kívül az őszibarack-, illetve a cseresznyefákat is szemügyre vettük a termelővel.

A csonthéjasok alapvetően kevésbé fagytűrőek, mint pl. az alma. A termelő szerint azonban kár temetni az idei barack-, illetve cseresznyetermést. A megtekintett barackültetvényben sem keletkeztek károk.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Azt, hogy a csonthéjasok érzékenyebbek a hidegre, Bognár Pásztor Hajnalka is megerősítette. Szabadka város mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácstagja elmondta, Vajdaságban évek óta megtizedeli a termést a tavaszi fagy, bízik benne, hogy az előttünk álló napokban nem lesz ettől hidegebb.

„Főleg a kajszibarack lehet problémás, de az őszibarackok is megindultak. Minden attól függ, hogy milyen fázisban vannak. A virág a legérzékenyebb, annak is a bibeszála. Attól még nem kell tartani, hogy virágoznak a fák, de a korai fajták már elég jól elindultak. Tavaly és tavalyelőtt is észrevettük, hogy bizonyos fajtájú almákban is kárt tett a mínusz hőmérséklet.”

A fagy ellen többféle módon is védekezhetnek a termelők. Az egyik ilyen, ma már kevésbé népszerű módszer a füstölés. Bognár Pásztor Hajnalka kiemelte, ez nagyon időigényes, így most már inkább a különféle készítmények mellett adják le voksukat a termelők. Ezekkel a biostimulátorokkal közvetlenül a fagy előtt kell kezelni a növényt, ugyanis ezáltal növekszik az immunitásuk.

fagy
gyümölcs
gyümölcsös
fagykár
Bognár Pásztor Hajnalka

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.