Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/archívum

A vetéshez jól jött az eső, a betakarításhoz annál kevésbé

2020.10.15
15:32
2020.10.15
16:01
Forrás
Pannon RTV
Örülnek a vajdasági gazdák a sok esőnek, legalábbis azok, akik őszi kalászost vetnek.

A szakemberek szerint eddig száraz volt a talaj, most viszont optimális lesz a vetés szempontjából. A sár azonban hátráltathatja a kukorica és a cukorrépa betakarítását - mondták a gazdák.

Pannon RTV

A ludasi termelőknek is nagyon jól jött az eső, hiszen hamarosan a földbe kerülhet a mag, ott pedig lesz elég nedvesség.

Szűcs József, mezőgazdasági termelő, Ludas: „Most van folyamatban, el van készítve a föld már, de nagyon jól jött ez a csapadék, sőt vártuk is, hogy jobban megmunkálhatjuk a földet. Nagyon örülünk ennek. A hét folyamán, jövő héten már bírjuk csinálni, úgyhogy akkor már elszórjuk a műtrágyát, bemunkáljuk, és vetjük is mindjárt.”

Pannon RTV

Szalai Géza már elkezdte a vetést, amint kicsit felszárad a föld, már folytatja is tovább: „Folyamatban voltak már a kalászosok vetése, csak az eső miatt darabba maradt, de amint lehet, rögtön folytatjuk tovább. Búzáknak körülbelül harminc hektárt elvetettünk, de a többi még ez után fog jönni. Az árpát majd utána, ahogy engedi az idő, rögtön csináljuk.”

Pannon RTV

Temerinben a napokban valamivel több, mint 40 milliméter csapadék esett négyzetméterenként. Általánosságban elmondható, hogy az eső mindig jól jön, azonban a cukorrépaszedés és a kukoricabetakarítás szempontjából nem igazán felelt meg.

Tóth László, agrármérnök, Zsúnyi-Szilák földművesszövetkezet, Temerin: „Aki talán valamit elvetett – ami ritkaság nálunk, hogy gabonát vessenek – esetleg ahol van olajrepce, de a temerini határban lehet, hogy mutatóba ha lehet találni, esetleg annak kedvezett a csapadék, meg a talajnak. A talaj művelése és előkészítése szempontjából kedvezett, de a többi munkálatokra most, ebben a pillanatban nem kedvező ez a sok eső.”

Pannon RTV

A terménybetakarítás szempontjából még pár hét csapadékmentes idő felelne meg, egyrészt, hogy minél kisebb legyen a kukoricaszemek nedvességtartalma, másrészt, hogy a kamionok tudjanak közlekedni a cukorrépa szállításakor.

vetés
betakarítás
Ludas
talaj
mezőgazdaság
búza
kukorica
repce
olajrepce
cukorrépa
Temerin

Most

07:34, Frissítve: 07:45

Ismét fellángolt a halászati vita London és Párizs között

Újból fellángolt a hónapok óta parázsló halászati vita Nagy-Britannia és Franciaország között, miután mindkét kormány szankciókat és ellenszankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha a vitás kérdésekben néhány napon belül nem születik egyezség.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.