Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

A vihar aratott Ludason

2019-09-18
13:34
2019-09-18
19:25
Forrás
Pannon RTV
Tart a múlt heti viharkárok felszámolása Ludason. Az erős széllökések és a csapadék leginkább a mezőgazdaságban, ezen belül is a kukoricaföldeken jelentett nagy veszteségeket.

Ludason még mindig folynak a munkálatok a viharkárok eltakarításában. Sebők Tibor háza előtt éppen a kidőlt fenyőt vágják.

Sokan a helyi gazdák közül azonban a mezőgazdasági földterületeket érintő veszteség miatt aggódnak. Szűcs Róbert szerint pár hete már el lehetett volna kezdeni a betakarítást: „Sajnos egyes területeken elég nagy problémát okozott, ezért ott nem bírjuk csövesen szedni, csak morzsoltan, amit a kombájn is fel bír szedni. Egy parcellám maradt csak, amit csövesen sikerült leszedni. Többet szerettünk volna, de idén sajnos ez a vihar ezt hozta, hogy ennyit sikerült leszednünk.”

Mostanra kissé túlérett a kukorica, így az aratógép már morzsolja a csöveket, ennek ellenére, amit tudnak, begóréznak.

Kádár József szerint az idei termés jónak ígérkezett. A viharban elfeküdt szárakat viszont nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudja felszedni az aratógép. Egyszerűen nem éri meg kézzel összeszedni, hiszen nagyobb lenne az órabér, amit azért fizetni kellene, mint a tengeri felvásárlási ára: „20 százalék biztos, hogy kint marad a földön. Ami az első csuklónál eldőlt, az teljesen le van dőlve a földre, tehát azt már felszedni nem bírja a kombájn se.”

Ugyan a vihar néhány parcellát megkímélt, a legtöbben majd csak az aratást követően tudják felmérni a keletkezett károkat, pontos becsléseket egyelőre nehéz mondani.

Ludas
viharkár
kukorica
kukoricaföld
betakarítás
vihar

Most

09:06

Thaci Hágában

Ma jelenik meg a hágai különleges ügyészség előtt Hashim Thaci koszovói elnök.
08:12

Meghalt Kelly Preston

57 éves korában elhunyt Kelly Preston amerikai színésznő, John Travolta felesége - közölte szóvivője a People magazinnal.

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.