Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

A vihar aratott Ludason

2019-09-18
13:34
2019-09-18
19:25
Forrás
Pannon RTV
Tart a múlt heti viharkárok felszámolása Ludason. Az erős széllökések és a csapadék leginkább a mezőgazdaságban, ezen belül is a kukoricaföldeken jelentett nagy veszteségeket.

Ludason még mindig folynak a munkálatok a viharkárok eltakarításában. Sebők Tibor háza előtt éppen a kidőlt fenyőt vágják.

Sokan a helyi gazdák közül azonban a mezőgazdasági földterületeket érintő veszteség miatt aggódnak. Szűcs Róbert szerint pár hete már el lehetett volna kezdeni a betakarítást: „Sajnos egyes területeken elég nagy problémát okozott, ezért ott nem bírjuk csövesen szedni, csak morzsoltan, amit a kombájn is fel bír szedni. Egy parcellám maradt csak, amit csövesen sikerült leszedni. Többet szerettünk volna, de idén sajnos ez a vihar ezt hozta, hogy ennyit sikerült leszednünk.”

Mostanra kissé túlérett a kukorica, így az aratógép már morzsolja a csöveket, ennek ellenére, amit tudnak, begóréznak.

Kádár József szerint az idei termés jónak ígérkezett. A viharban elfeküdt szárakat viszont nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudja felszedni az aratógép. Egyszerűen nem éri meg kézzel összeszedni, hiszen nagyobb lenne az órabér, amit azért fizetni kellene, mint a tengeri felvásárlási ára: „20 százalék biztos, hogy kint marad a földön. Ami az első csuklónál eldőlt, az teljesen le van dőlve a földre, tehát azt már felszedni nem bírja a kombájn se.”

Ugyan a vihar néhány parcellát megkímélt, a legtöbben majd csak az aratást követően tudják felmérni a keletkezett károkat, pontos becsléseket egyelőre nehéz mondani.

Ludas
viharkár
kukorica
kukoricaföld
betakarítás
vihar

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:27, Frissítve: 18:01

Átadták az Andex Kft. üzemét Palicson

A zöldség és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó, valamint hűtőházzal és szeszfőzdével is felszerelt gyár megvalósulását a Magyar Kormány és a Prosperitati Alapítvány támogatta.
13:46, Frissítve: 17:51

Gyermekkortól óvjuk szemünk világát!

Ingyenes szemészeti ellenőrzést tartottak a gyermekek világnapja alkalmából a szabadkai Kuća zdravlja szemészeti központban. A vizsgálatra 4 és 12 év közötti gyerekeket és szüleiket várták.

Népszerű

Bomba robbant a szabadkai Borsalino kávézóban

Ma hajnalban robbanás rázta meg a szabadkai sugárút környékét, a Borsalino kávézóban történt a detonáció. Ismeretlen tettesek kis méretű robbanószerkezetet dobtak a vendéglátóipari egységbe.