Ugrás a tartalomra

Vince-napi hagyományokat elevenítettek fel Bácskossuthfalván

2023.01.22
17:01
2023.01.22
19:21
Forrás
Pannon RTV
Venyigemetszéssel és szentelővel, zene és énekszóval elevenítették fel a Vince-napi hagyományokat Bácskossuthfalván a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének szervezésében. A rendezvény idei házigazdája a Fábrik szőlőskert volt.

A bácskossuthfalvi szőlők nagyon megszenvedték a tavalyi szárazságot - mondják a helyi szőlősgazdák. Ezt a tél végi metszésnél is figyelembe kell venni.

Gulyás László, tag, Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete, Bácskossuthfalva: „A nagy szárazság nyomot hagyott a szőlőtőkéken is, rövidebbek, fejletlenebbek a vesszők, és a metszésnél is nagyon óvatosnak kell lenni, mert igen sok elszáradt vagy nem beért szőlővenyige van, és ezek közül nehéz megválasztani a termő karokat az idei évre vonatkozóan.”

Tóth József katolikus plébános és Móricz Árpád református lelkész megáldották a szőlőt. A hagyomány szerint a tőkékre kolbászt és kis gömböcöt akasztottak, hogy nagy szőlőfürtök teremjenek. A Fábrik család legfiatalabb tagjai, Dávid és Márk végezték el a venyigemetszést.

Fábrik Attila, elnök, Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete, Bácskossuthfalva: „Hazavisszük, vízbe tesszük, és abból lássuk meg, hogy az őszi termés majd milyen lesz. Meglássuk, hogy van-e fagykár, nincs-e fagykár, az idén erre nem nagyon volt fagy sajnos, mert a fagy az nagyon kellene, hogy a károkozókat egy kicsit megritkítsa, de fagykárról nem beszélhetünk.”

A néphiedelem szerint Vince napján sok bort kell inni, valamint zenével, mulatozással is tehetünk a bőséges termésért.

Vince-nap
Bácskossuthfalva

Most

12:11, Frissítve: 12:22

Zenés könyvbemutató Magyarkanizsán

Közelít valaki címmel tartotta meg zenés könyvbemutatóját Vári Fábián László Kossuth-díjas kárpátaljai költő Magyarkanizsán a Regionális Kreatív Műhely próbatermében.
10:08

A kaland itt kezdődik!

Ezzel a jelmondattal zajlik Belgrádban a Nemzetközi Turisztikai Vásár. A február 22-e és 25-e között megrendezett eseményen közel 30 ország képviselteti magát. A vásár idei partnerországa Görögország.

Népszerű