Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Vince-napi hagyományokat elevenítettek fel Bácskossuthfalván

2023.01.22
17:01
2023.01.22
19:21
Forrás
Pannon RTV
Venyigemetszéssel és szentelővel, zene és énekszóval elevenítették fel a Vince-napi hagyományokat Bácskossuthfalván a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének szervezésében. A rendezvény idei házigazdája a Fábrik szőlőskert volt.
Pannon RTV/Kucor Dejan

A bácskossuthfalvi szőlők nagyon megszenvedték a tavalyi szárazságot - mondják a helyi szőlősgazdák. Ezt a tél végi metszésnél is figyelembe kell venni.

Gulyás László, tag, Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete, Bácskossuthfalva: „A nagy szárazság nyomot hagyott a szőlőtőkéken is, rövidebbek, fejletlenebbek a vesszők, és a metszésnél is nagyon óvatosnak kell lenni, mert igen sok elszáradt vagy nem beért szőlővenyige van, és ezek közül nehéz megválasztani a termő karokat az idei évre vonatkozóan.”

Pannon RTV/Kucor Dejan

Tóth József katolikus plébános és Móricz Árpád református lelkész megáldották a szőlőt. A hagyomány szerint a tőkékre kolbászt és kis gömböcöt akasztottak, hogy nagy szőlőfürtök teremjenek. A Fábrik család legfiatalabb tagjai, Dávid és Márk végezték el a venyigemetszést.

Fábrik Attila, elnök, Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete, Bácskossuthfalva: „Hazavisszük, vízbe tesszük, és abból lássuk meg, hogy az őszi termés majd milyen lesz. Meglássuk, hogy van-e fagykár, nincs-e fagykár, az idén erre nem nagyon volt fagy sajnos, mert a fagy az nagyon kellene, hogy a károkozókat egy kicsit megritkítsa, de fagykárról nem beszélhetünk.”

A néphiedelem szerint Vince napján sok bort kell inni, valamint zenével, mulatozással is tehetünk a bőséges termésért.

Vince-nap
Bácskossuthfalva

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.