Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Virágok, cserjék, gyümölcsfák - Tavaszi munkálatok a kertben

2023.03.28
21:42
2023.03.29
12:28
Forrás
Pannon RTV
A márciusi hónappal és a tavasszal együtt érkeznek meg a kerti munkálatok is. Vannak teendők, amelyeket minél hamarabb el kell végezni, ilyen például a metszés, és bizonyos növények ki- és átültetése.

Viszont nem csak a díszkertben és a gyümölcsösökben veszi kezdetét a munka, egyes zöldségféléket már most el lehet ültetni.

A tavasz a természet újjászületésének időszaka. Ilyenkor mi is egy nagy adag kedvet kapunk kertünk rendezéséhez. Fontos a növények átültetése, a fagyok elmúltával pedig metszhető a rózsa, a nyári orgona, a hortenzia, ahol a vesszőt a felső duzzadt rügyre vagy rügypárra metsszük vissza. De a gallyak, kövek és egyéb nem gyepbe való dolgok összeszedése is megemlíthető, amely által könnyebb lesz majd a dolgunk az első fűnyírás alkalmával. Az egynyári növények kiültetésével még várjunk, de ha szeretnénk földlabdás díszfákat vagy cserjéket ültetni, azt már megtehetjük ebben a hónapban.

Fontos időben elvégezni a munkálatokat a gyümölcsösökben is, rendszeresen ápolnunk kell növényeinket. Metszéssel, gondos növényvédelemmel, trágyázással, öntözéssel tudjuk biztosítani gyümölcsfáink jó kondícióját, melyet bő terméssel, megfelelő növekedéssel hálálnak meg. Gyümölcsöskertünkben a metszést követően a lemosó permetezéssel zárjuk le az apróbb metszési sebeket és gyérítjük az áttelelő kártevőket, kórokozókat. Ha pedig már virágba van borulva a fa, kezdetét veszi a vegyszeres kezelés.

Nemcsak a díszkertben és az ültetvényeken, hanem a veteményesben is megkezdhetjük a munkát. Ha az ősz folyamán hidegtűrő zöldségeket vetettünk, a tavaszi vetés megkezdése előtt, először ezekre szánjunk egy kis időt.

Bizonyos kerti veteményeknél, mint például a paprika, a paradicsom – fontos a palántanevelés is. Ezt már most el tudjuk kezdeni a kinti hőmérséklettől jóval magasabb, legalább 20 fok körüli hőmérsékleten. Ugyanis ezeknek a növényeknek legalább 4-6 hét szükséges ahhoz, hogy a szabadba palántálhatóak legyenek.

tavasz
munkálatok
kert
virágok
gyümölcsfa

Most

21:04, Frissítve: 21:16

Kivonulnak a térségből

Eszem ágában sincs arra utasítani a szerb katonaságot, hogy lépjék át a Szerbia és Koszovó közötti adminisztratív vonalat - nyilatkozta a Financial Times brit lapnak Aleksandar Vučić.
16:05, Frissítve: 17:32

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A fejlesztés által lehetőség nyílik arra, hogy a helyi evangélikus közösség hitében megmaradhasson. Az ünnepélyes felszentelést ma délelőtt tartották.
14:45, Frissítve: 16:26

Ragadós, szaftos, megnyalhatod utána minden ujjadat

Hatodik alkalommal szervezték meg a Szent Mihály-napi körömpörköltfőző-versenyt a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A VMSZ helyi szervezete által megtartott hagyományőrző gasztronómiai eseményen idén 19 csapat vett részt.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.