Ugrás a tartalomra
Express Channel

Vissza nem térítendő támogatás a topolyai termelőknek

2019-12-06
14:59
2019-12-06
17:52
Forrás
Pannon RTV
Vissza nem térítendő támogatásban részesíti a termelőket a topolyai önkormányzat a Községi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapon keresztül. Az idei pályázatra november 1-ig lehetett átadni az igény

Idén nyolc támogatási formára pályázhattak a bejegyzett családi gazdaságok. A legtöbben a felvett mezőgazdasági hitelekre vonatkozó kamattámogatást igényelték. Ennek a kiírásnak a keretösszege 4,3 millió dinár volt. Egy termelő legfeljebb 30 ezer dináros támogatásban részesülhetett.

Kósa Maja, vállalkozó, Bácskossuthfalva: „A pályázati kiírásokból három pályázatnak feleltünk meg. A mesterséges megtermékenyítésre, az állatorvosi kezelésekre, illetve szolgáltatások támogatására és a mezőgazdasági hitelek kamatainak társfinanszírozására tudtunk pályázni.”

A méhészeti eszközök beszerzésének támogatása új lehetőséget jelent, mivel eddig ilyen nem volt. A keretösszeg 750 ezer dinár és a maximálisan megítélhető támogatások összege 50 ezer dinár. Német István több mint 30 éve foglalkozik méhészettel: „Ebből a pénzből elkezdem majd beszerezni a tavaszi serkentő ültetéshez, valamint az atkátlanításhoz szükséges anyagokat. Meglátom, hogy vészelik át a telet és lehet, hogy tavaszra lesz egy kis kaptár rendezés, renoválás, műlépek és más fejlesztések. Csak a méhekre fogom ezt a pénzt költeni.”

Az állattenyésztésben, illetve a növénytermesztésben kötött biztosítások költségtérítésére is lehetett pályázni, maximálisan 30 ezer dinárig. A keret pedig 3,1 millió dinár volt.

Szatmári Adrián, a Községi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság elnöke: „A kifizetések az idei év végéig megfognak történni. A szerződések aláírásának az első köre volt most. 394 szerződést fogunk aláírni. A következő kör pedig egy hét múlva, jövő pénteken esedékes.”

Kislinder Gábor, Topolya polgármestere elmondta, az igénylések alapján 14,9 millióra lenne szükség, hogy minden pályázó megkapja a támogatást. Ezért a Községi Tanács következő ülésén kérni fogja egy határozat elfogadását, hogy a keretet 900 ezerrel megemeljék, így mindenki még idén megkaphatja a hozzájárulást. Topolya polgármestere kiemelte: „Minden évben nő az igénylők száma. Mindenképp fontos, hogy egyre több bejegyzett mezőgazdasági termelő van és egyre többen is pályáznak.”

Idén rekordszámú, 730 pályázati kérelem érkezett be az illetékes bizottsághoz. Tavaly 600-an pályáztak és minden igénylő, aki eleget tett a feltételeknek, meg is kapta a támogatást.

Topolya
Kislinder Gábor
mezőgazdaság
Szatmári Adrián

Most

13:13, Frissítve: 13:40

Idén silányabb a nád minősége

A ködös, nyirkos időjárás miatti kényszerszünet után újraindult a nád vágása Erzsébetlak környékén. Egyre kevesebben végzik ezt az emberpróbáló munkát, pedig a nádat már gépekkel vágják.

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.