Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A vízi turizmusban rejlő lehetőségek

2019-12-04
13:22
2019-12-04
17:47
Forrás
Pannon RTV
Vízi turizmus fejlesztése a Magyarországot és Szerbiát összekötő vízi útvonalakon címmel kerekasztal beszélgetést tartottak a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.

A Tisza lehetőségeit tárták fel turisztikai és szabadidős tevékenység szempontjából, emellett oktatói tartalmakkal is foglalkoztak. A folyó élővilágának megismerése, kulturális és néprajzi jellegeinek bemutatása is a program része volt. A projekt eredményei által kidolgoznak olyan továbbfejlesztő tanfolyamokat, amelyekbe majd az MTTK hallgatóit is bekapcsolják.

A szerbiai Tisza-menti községek képviselői látogattak el a szabadkai MTTK-ra. Vass Zoltán, Magyarkanizsa Község Tanácsának ifjúsággal és sporttal megbízott tagja abban lát nagy lehetőséget, ha egy rendszeresített és jól működő hajójáratot tudnának indítani Szeged és Magyarkanizsa között: „Magyarkanizsa nagyon régóta a Tisza projektjét szem előtt tartja. Az önkormányzat igyekszik minden évben fejleszteni ezt a lehetőséget. A Tiszán gyakorlatilag el lehet tölteni akár az egész nyarat is. Maga a víz, a vízpart mindig is vonzó volt az emberek számára. A magyarkanizsai Tisza-szakasz jelenleg Szerbiában az egyik legrendezettebb szakaszok közé tartozik.”

Lepeš Josip, az MTTK egyetemi tanára kiemelte, a Tisza az évszázadok során kitűnő közvetítő és összekötő szerepet játszva segítette a kulturális javak és a gazdasági eszközök, modellek átadását, átvételét: „Maga a folyó egy összekötő tényező, amely összeköt országokat, népeket. Úgy érzem, hogy a folyó mellett történnek az élet nagy eseményei. Magyarország és Szerbia baráti kapcsolatát mélyítve fontosnak tartottuk a turisztikai lehetőségek által elmélyíteni a különböző lehetőségek megismertetését.”

tele a víz kérészekkel

A természet is központi szerepet játszik az IPA projektben. A Tisza-part gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik, fontos, hogy a turisták megismerjék ezt és vigyázzanak is rá.

vízi turizmus
IPA
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Magyarkanizsa

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.