Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Zajlik a munka az észak-bácskai homokvidék gyümölcsöseiben

2021.03.08
15:35
2021.03.08
17:14
Forrás
Pannon RTV
A szép idő kedvez a tavaszi teendőknek, a gazdák azonban a márciusi és áprilisi, éjszakai fagyoktól tartanak.

Jó hír, hogy lassan megnyílnak a nagy hűtőházak kamrái, mivel megindult az almakivitel az igényes orosz piacra. A hajdújárási hűtőházból például május végéig mintegy 160 vagon prémium minőségű gyümölcsöt szállítanak majd Oroszországba.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A csonthéjasok közül őszibarackot termelnek nagy mennyiségben a királyhalmi gyümölcsösökben. Galgóci Szabolcs, helybeli termelő szerint a barackosokban most még nincs sok teendő.

„Egyelőre az őszibarackosokban még csak a permetezésnél tartunk. A metszés később jön mindenféleképp, de majd kivárjuk, mert egyelőre ezek a fagyok is... Még nem tudjuk, hogy a végén marad-e gyümölcs vagy sem. Ugye ma reggel is én mínusz 3-at mértem, de valakikkel beszéltem ők már mínusz 9 fokot is emlegettek.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Kovács Tibor királyhalmi borász, saját szőlőskertjében már javában metszi a szőlőtőkéket.

„Azért fontos, mert ha megindul, tehát a szemek már kijönnek, akkor félő az, hogy az ember levág olyan szemet is, aminek meg kell, hogy maradjon. És az nyilván aztán terméskiesést jelent. Ebben a pillanatban jó állapotban vannak a szőlőtőkék, ugyanis akkora fagy még nem volt, ami árthatott volna nekik. Ez, ami most volt ma, mínusz 9-10 is volt itt, nálunk, ez a szőlőnek nem árt, mert még nem indult meg a vegetáció.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az észak-bácskai homokvidék gyümölcsöseiben javában zajlik az almafák metszése. A munkát legkésőbb március végéig be kellene fejezni, ekkor következik majd az első permetezés, illetve a lemetszett gallyak összegyűjtése is.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Ábrahám Sándor hajdújárási almásában már három hete dolgoznak a fametszők. A hat hektárnyi gyümölcsösben a tervek szerint a hétvégére végeznek a munkával. A hajdújárási hűtőház igazgatója elmondta, hogy közben kinyitották a hűtőház kamráit és megindult a kivitel az orosz piacra.

„Sajnos az ár nem igazán az, amit mi elképzeltünk, körülbelül olyan tíz dinárral lejjebb vannak jelenleg, mint amit a termelők szerettek volna kapni az ULO-s almáért.”

A hűtőkamrából kikerülő gyümölcs mintegy 90 százaléka első osztályú, és megfelel az igényes orosz piac követelményeinek. A tervek szerint, a 160 vagon kapacitású hajdújárási hűtőházból az összes almát Oroszországba szállítják.

gyümölcs
gyümölcsfa
metszés
munkálatok
alma

Most

11:24, Frissítve: 11:29

Megemlékezés a Sárga háznál

80 évvel ezelőtt a szabadkai Sárga ház épülete igazságtalanságok és kínzások helyszínévé vált - hangzott el a ma megtartott koszorúzáson.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.