Ugrás a tartalomra
Belvíz alatt a szántó Zenta határában
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Zenta határában víz alatt a szántók

2018-03-13
14:09
2018-03-13
17:08
Forrás
Pannon RTV
Az utóbbi időben lehullott csapadékmennyiség miatt Zenta környékén is emelkedett a belvíz szintje. Az elmúlt két napban a zentai DTD Vízügyi Vállalat mintegy 300 ezer köbméter vizet szivattyúzott ki.

A Zenta határában elterülő földeken már távolról is megfigyelhető, hogy a szántók egyes részei víz alá kerültek. Miloš Halgašev, a zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat agrármérnöke szerint néhány haszonnövény kifejezetten rosszul tűri ezt a felgyülemlett víztöbbletet. Miloš Halgašev, agrármérnök, Mezőgazdasági Szakszolgálat, Zenta: „A belvíz a meglévő növényeken nagy károkat okoz, a búza és az olajrepce nem élik túl, úgyhogy azokon a részeken, ahol nem folyik el rövid időn belül a víz, vagy nem vezetik el, a növény elpusztul.”

Belvíz alatt a szántó Zenta határában

A zentai vízügyi vállalat aktuális hidrológiai helyzetről szóló tájékoztatója szerint a belvíz mennyisége leginkább a szántókon jelentős. Ennek ellenére az elmúlt évekhez képest idén nem jelentett nagyobb problémát a belvíz mennyisége - mondta Varga Viktor, Zenta Községi Tanácsának gazdasági ügyekkel megbízott tagja. „A belvíz tulajdonképpen Zentán gyakran okozott problémát, mert három olyan terület is van, amely problémás ebből a szempontból. Ez a Nagyrét, a Nagylapos és a Mákos. De mi igyekszünk tenni azért, hogy ezek a problémák minél enyhébbek legyenek.”

A Népkertben és a réten is akadnak olyan helyek, amelyeken megjelent a belvíz. Az illetékes vállalat szivattyútelepei első fokon, vagyis nyolc órás üzemidő mellett működnek. Az adatok alapján Zenta területén ezen a héten első fokú belvízvédelmi készültséget vezetnek majd be.

A zentai DTD Vízügyi Vállalat becslései szerint összesen 30 hektárnyi területet érint a belvízprobléma Zenta környékén. Összesen hat szivattyútelep áll a rendelkezésükre, amelyből jelenleg öt van üzemben, beleértve a mögöttem láthatót is, amely a Népkertben található.

Zenta
belvíz
szántó

Most

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.