Ugrás a tartalomra
Zenta, Prosperitati Alapítvány
Pannon RTV

Zentán is telt ház volt a Prosperitati Alapítvány lakossági fórumán

2017-09-19
08:44
2017-10-04
12:39
Forrás
Pannon RTV
Zenta község területéről eddig 583-an vettek részt sikeresen a Prosperitati Alapítvány pályázatain. Nekik összesen 380 millió dinárt, azaz több mint 3 millió eurót utaltak át.

Zsúfolásig megtelt a zentai Városháza díszterme hétfő este a Prosperitati Alapítvány legújabb pályázati körében meghirdetett kiírások ismertetése céljából megszervezett lakossági fórumon, melynek vendégei Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője voltak.

A zentai Sóti Róbert az alapítvány egyik korábbi pályázati körében elnyert támogatásból öntöződobot vásárolt, ami jelentősen javítja termelése hatékonyságát. „Nagyban segíti, már van a gazdaságban egy öntöződob, még majd szeretnék többet is, de az, amit a pályázaton keresztül kaptam, nélkülözhetetlen volt, főleg az idei évben.”

A felsőhegyi Rekovics Ervin szintén sikeresen pályázott a korábbi körökben. Most újabb fejlesztéseket tervez. „A jelenlegi pályázati körben a mezőgazdasági épület bővítését tervezem, a hozzá való jószágállomány bővítésével egyidőben, hogy a hitelkonstrukciót is tudjuk hosszú távon vállalni.”

A mostani pályázati körben három pályázatot hirdettek meg. Ezek közül az egyik a falusi házak vásárlását célzó vissza nem térítendő támogatásra, a másik a mezőgazdasági és gazdasági fejlesztések kombinált támogatására, a harmadik pedig a mezőgazdasági földvásárlási hitel kamattámogatására vonatkozik. Juhász Bálint, ügyvezető, Prosperitati Alapítvány: „A kombinált támogatás esetén a vissza nem térítendő rész 20 millió euró, és 23 millió euró a hitel keretösszege, 15 milliónyi a földvásárlási tőke összege, amely rendelkezésre áll, és 2 millió eurónyi támogatás áll rendelkezésre házvásárlásra.”

A Prosperitati Alapítvány eddigi pályázati köreiben Zenta község területéről 654-en pályáztak, akik közül 583-an voltak sikeresek. Számukra összesen 380 millió dinárt, vagyis több mint 3 millió eurót utaltak át. A mostani pályázati csomag összértéke közel 75 millió euró. Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező fél évben a magyar vállalkozói réteg egy durván tizenötszörös zentai éves költségvetést fog megkapni annak érdekében, hogy boldoguljon. Soha ilyen nem volt. Hogy lesz-e még, azt nem tudom, de mi teremtettük meg ennek a feltételeit.”

A Properitati Alapítvány által meghirdetett pályázati kiírásokkal kapcsolatban bővebb tájékoztatás az alapítvány honlapján található, a www.prosperitati.rs oldalon.

zenta
Prosperitati
Pásztor István
Nagy Imre
Juhász Bálint

Most

Népszerű